Štih, P.; Simoniti, V.: Slovenska povijest do prosvjetiteljstva

Autor: Štih, P.; Simoniti, V.
Šifra: 1242-17-5
Izdavač: Matica Hrvatska, Zagreb
Godina izdanja: 2004

Dimenzije: 13,50 x20,50 cm.
Opseg: 475 stranica.
Uvez: meki, plastificirani; zlatotisak na korici i hrptu.
Stanje knjige: odlično, korice neznatno pohabane.

Knjiga je opremljena zemljopisnim kartama, kronologijom, bibliografijom te imenskim kazalom.

Sa stranice nakladnika:

Prošlost strateški i prometno važna prostora današnje Slovenije obilježena je utjecajima i posebnostima različitih naroda i kultura, koje su u povijesti i predaji toga područja ostavile neprocjenjivo nasljeđe današnjim naraštajima. Upravo to nasljeđe jest predmet povijesne sinteze svjesne početnoga paradoksa: kako napisati povijest zemlje i naroda u doba u kojem oni još nisu ni postojali? Oblikovani kao politički narod i nacija tek u 19. stoljeću, Slovenci svoju dotadašnju povijest, prema mišljenju autora, mogu proučavati uglavnom kao povijest prostora na kojem leži današnja Slovenija. Autorima je misao vodilja da pojmovi Slovenija i Slovenci ne postoje oduvijek i da njihova uporaba pri opisivanju starije povijesti zapravo znači iskorištavanje prošlosti za interese i predodžbe sadašnjosti.

Slovenska povijest pregledna je i popularno napisana sinteza jasnih autorskih stavova. Ta metodološki i idejno suvremeno oblikovana znanstvena knjiga djelo je dvojice redovnih profesora povijesti na ljubljanskom Filozofskom fakultetu, Vaska Simonitija (1951) i Petera Štiha (1960), u ovome trenutku možda i ponajboljih poznavatelja slovenske srednjovjekovne i novovjekovne povijesti te njezinih stereotipa i mitova.


Pogledajte sve od autora: Štih, P.; Simoniti, V.
Pogledajte sve od nakladnika: Matica Hrvatska, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / područje bivše jugoslavije / tito


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.