Početna Knjige Rječnici / priručnici za učenje jezika engleski Englesko-hrvatski rječnik elektroničkog nazivlja

Vlaić, Zdravko: Englesko-hrvatski rječnik elektroničkog nazivlja

Autor: Vlaić, Zdravko
Šifra: 887-19-2
Izdavač: Graphis, Zagreb
Godina izdanja: 2008

Puna knjižarska cijena: € 380,00

Naša cijena

€ 19,90
€ 39,81

Vaša ušteda: € 360,10

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 17,00 x 23,50 cm.
Opseg: 553 stranice.
Uvez: tvrdi, umjetna koža; sa zlatotiskom na korici i hrptu.
Stanje knjige: kao nova.

Preuzeto iz Predgovora:
„U današnje vrijeme gotovo da nema područja ljudske djelatnosti u kojem se ne primjenjuju elek­tronički sklopovi i uređaji.
Bogatstvo rječnika svakoga jezika, pa tako i hrvatskoga, određeno je bogatstvom njegova stru­kovnog nazivlja. Najveći dio literature, uputa za rad i servisnih uputa pisanje na engleskom jeziku. To se posebno odnosi na profesionalnu elektroniku. Svakodnevno uvođenje novih riječi i izraza stvara sve više poteškoća u prevođenju. Hrvatski jezik svakako zaslužuje vlastito nazivlje. Pred vama je preko 20 000 natuknica iz toga područja.
Ovaj je rječnik rezultat više decenija moga bavljenja elektronikom, elektroničkim uređajima i mjeriteljstvom. Njegova je namjena pomoći svima koji se susreću s elektronikom: učenicima, studen­tima, tehničarima, inženjerima, profesorima, prevoditeljima.
Zbog sve složenijih uređaja uz elektroničko nazivlje unesen je i dio nazivlja iz srodnih znanstvenih grana, posebno iz fizike i informatike. Područje biofizike i elektrofiziologije obrađeno je samo ukratko, a nešto su šire dodirnuti industrijska elektronika i mjeriteljstvo. Uz poluvodiče u Rječniku je i dio nazivlja iz područja elektronskih cijevi koje su još uvijek u uporabi.
Nadam se da sam uz pomoć recenzenata i lektorice, uspio pronaći pravo hrvatsko nazivlje za najveći dio engleskog iz područja elektronike.
Za veoma mali dio engleskih izraza nisam uspio naći prikladne hrvatske prijevode nego sam ih samo objasnio.
Složene kratice su najprije napisane u punom nazivu s velikim početnim slovima riječi od kojih su nastale, a potom u posebnom poglavlju, gdje su poredane po abecednom redu. Navedeno značenje krati­ca samo je jedno od mogućih i to u elektronici.
U okruglim zagradama su napomene i izvori određenih objašnjenja. U uglatim su zagradama, uz iz­nimke u formulama, mjerne jedinice. Unutar znakova upućivanja < > je područje primjene određene sastavnice, sklopa ili uređaja ili teoretsko područje kojem određeni pojam pripada."


Pogledajte sve od autora: Vlaić, Zdravko
Pogledajte sve od nakladnika: Graphis, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Rječnici / priručnici za učenje jezika / engleski


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.