Kapor, Momo: Una

Autor: Kapor, Momo
Šifra: 6-24-67
Izdavač: Znanje, Zagreb
Godina izdanja: 1985

Dimenzije: 11,50 x 19,50 cm.
Opseg: 262 stranice.
Uvez: meki.
Stanje knjige: odlično.

Preuzeto:
“Kad sam je prvi put video, sat mi je stao.” vjerojatno leži na listi top 5 najoriginalnijih iskaza o ljubavi na prvi pogled, vjerojatno je najcitiranija misao Mome Kapora i vjerojatno najspektakularniji način za započeti remek-djelo kao što je Una: ljubavni roman.

Ostavljajući po strani njegov slikarsko-televizijski angažman (doraslost kojemu je također neupitna), željela bih se ovdje, prije svega i isključivo, osvrnuti na Kapora kao književnika. Dakle, promatrajući ga kroz prizmu tvorca neosporivo kvalitetnog romana “Una”, romantične i, u jednu ruku, pogibeljne priče o dvoje ljudi čiji se životi korjenito mijenjaju u jesen 1980., nakon što su se prvi put susreli.

Kapor pripovijeda – senzualno i na sebi svojstven način – o ljubavi između profesora Mišela Babića i njegove studentice Une Vojvodić, elegantno ukomponirane u jedan intervju iz 12 traka. Konteksta radi, nužno je naglasiti da je intervju nastao kao dio projekta na Fakultetu za mass medije, s Unom u glavnoj ulozi i kontroverznim profesorom čija su predavanja redovito bilježila natprosječnu posjećenost.

Una je lijepa i inteligentna, mladalački zanosna, neodoljivo prpošna, s vremena na vrijeme infantilna; rezultat čega je njena generalna nesposobnost da se prilagodi kompliciranim odnosima u koje zapada.

Svaka traka, svaki incognito susret i svaka rečenica P+U susreta protkani su erotskim elementima iz kojih vrišti zanos i želja za ponovnim viđenjem. Tako se jedan nevini intervju pretvorio u zapis života i memento mori sitnih noćnih sati.

U rubriku zanimljivosti definitivno potpada i činjenica da je 1984. snimljen istoimeni film, sa Sonjom Savić i Radom Šerbedžijom u glavnim ulogama. Radilo se o varijacijama na temu iz stvarnog života ili ne, ovaj roman prije svega šalje dirljivu notu upozorenja da nismo sami, da jedanput kada nastupi, ljubav zaista može djelovati nikotinski, i tu ništa ne pomaže: ni mudrost, ni pamet, ni iskustvo niti sva poniženja na koja je osuđen čovjek koji voli.

Za kraj i kao addendum svoje vrste, Kaporov je vanvremenski talent urodio plodom tumačeći nesvakidašnje originalno što zapravo ostaje poslije ljubavi.


Pogledajte sve od autora: Kapor, Momo
Pogledajte sve od nakladnika: Znanje, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Svjetska proza i drama / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.