Početna Knjige Umjetnost povijest umjetnosti Splitska slikarska baština

Tomić, Radoslav: Splitska slikarska baština

Autor: Tomić, Radoslav
Šifra: 1360-18-28
Izdavač: Matica Hrvatska, Zagreb
Godina izdanja: 2002

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 238 stranica.
Uvez: tvrdi, platneni; plastificirani zaštitni ovitak.
Stanje knjige: odlično.

Splitski slikarski krug u doba mletačke vladavine.

O knjizi:
Knjiga povijesno-umjetničkih studija u kojima se prvi put u cijelosti predstavlja, u slici i riječi, trostoljetna slikarska baština renesanse i baroka u Splitu.

Analizirajući i uspoređujući likovna djela splitskih crkava i privatnih obiteljskih zbirki nastala u razdoblju od godine 1500. do 1800, autor proučava, osim likovno-umjetničkih osobitosti i vrijednosti samih djela, i povijest njihova nastanka, njihove autore, naručitelje, čuvatelje i proučavatelje, veze domaćih i venecijanskih majstora, slažući tako mozaik cjelovita uvida u fragmentarno sačuvanu splitsku baštinu nastalu pod posrednim ili neposrednim ujecajima mletačke slikarske škole.

U činjenici da su glavni naručitelji splitskih slika dolazili uglavnom iz crkvenih redova, određena su temeljna tematska i sadržajna obilježja splitskih, renesansno-baroknih umjetnina.

Radoslav Tomić (Split, 1957), sveučilišni profesor i povjesničar umjetnosti, vodeći je hrvatski stručnjak za slikarstvo i kiparstvo Dalmacije od 15. do 19. stoljeća.


Pogledajte sve od autora: Tomić, Radoslav
Pogledajte sve od nakladnika: Matica Hrvatska, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / povijest umjetnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.