Bjelanović. Ž.: Onomastičke teme

Autor: Bjelanović. Ž.
Šifra: 856-20-66
Izdavač: Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb
Godina izdanja: 2007

Puna knjižarska cijena: € 250,00

Naša cijena

€ 13,27
€ 26,54

Vaša ušteda: € 236,73

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 17,0 x 24,00 cm.
Opseg: 502 stranice.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Riječ autora:

Prma vrsti onomastičke tematike članke sam podijelio u tri skupine. U prvoj su oni u kojima se pretežno bavim toponimima i etnonimima (etinicima) i svi su nastali u najranijem razdoblju moje zaokupljenosti onomastičkim znakovima. U drugoj su skupini antroponimi: osobna imena, prezimena i nadimci. Budući da osobna imena konverzacijom postaju prezimena i da se od njih sufiksacijom tvore i prezimena i nadimci, posebno obiteljski, u najvećeg broja članaka riječ je o sve tri vrste antroponomastičkih leksema. To je glavni razlog što člancima nije redoslijed prezentacije u knjizi ostvaren prema sitnijoj tematskoj podjeli. U trećoj su skupini radovi objavljeni zajedno s drugim prilozima sa znanstvenih skupova za leksikologiju i leksikografiju. Jedino je članak Tvorbeni prsten kao model opisa antroponomastičkih tvorenica pisan za posebnu zgodu, a s njima je tematski srodan. Uostalom, veza između leksikologije i onomastike dublja je i šira od zajedničkog zadatka da na teorijskoj razini oblikuju modele za opis jedinica leksičkog sustava.

Knjiga je namijenjena jezikoslovcima, posebno onomastičarima, te stručnjacima kojima onomastička istraživanja pripomažu istraživanjima fenomena iz njihovih struka. Namijenjena je studentima kroatističkog studija za izradu seminarskih i diplomskih radova iz onomastike i leksikologije.


Pogledajte sve od autora: Bjelanović. Ž.
Pogledajte sve od nakladnika: Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / lingvistika


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.