Početna Knjige Književnost Znanost o književnosti lingvistika Od hipotetičkog do egzaktnog u jeziku

Rehak, Vladimir: Od hipotetičkog do egzaktnog u jeziku

Autor: Rehak, Vladimir
Šifra: 344-12-22
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 1968

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 131 stranica.
Uvez: meki, plastificiran.

IZ UVODA:
Ova je knjiga napisana na osnovu jezičnih istraživanja u mojoj dok­torskoj disertaciji pod naslovom »Utvrđivanje tipova sintaktičkih odnosa riječi u hrvatskosrpskom i ruskom jeziku« (Zagreb, 1965.). Dok se u diser­taciji djelomično obrađuje ruski jezik i ostali slavenski jezici, ovdje je postavljen zadatak da se problematika iznese u općim crtama, a hrvatsko-srpski jezik se uzima samo kao primjer građe za istraživanje. Jednako predmet istraživanja mogao je biti bilo koji drugi slavenski jezik.
Osnovni je cilj ove knjige da iznese rezultate jednog jezičnog istra­živanja, kao i principe i metode po kojima je to istraživanje vršeno. Zato građa i operacija na njoj niti nisu dati u cjelini. Prikaz cjelovite analize zahtijevao bi mnogo veći opseg knjige.
U ovu su knjigu uneseni i neki novi elementi kojih nema u diser­taciji. Oni su pak izvedeni na osnovu osnovnih principa postavljenih u njoj. Usput se čitalac upoznaje i s nekim tekovinama suvremenog strukturalizma.
Imajući na umu primjenu matematičkih i logičkih metoda u suvre­menoj lingvistici, ovdje ću ukratko iznijeti način kako sam izvršio mor­fološku i sintaktičku klasifikaciju riječi, način promatranja odnosa između morfoloških i sintaktičkih jedinica i zatim neke zakonitosti koje vladaju u rečeničnim strukturama.


Pogledajte sve od autora: Rehak, Vladimir
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / lingvistika


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.