Početna Knjige Književnost Znanost o književnosti povijest književnosti O starim i rijetkim jugoslavenskim knjigama

Breyer, Mirko: O starim i rijetkim jugoslavenskim knjigama

Autor: Breyer, Mirko
Šifra: 65-23-282K
Izdavač: JAZU, Zagreb
Godina izdanja: 1952

Dimenzije: 17,50 x 24,00 cm.
Opseg: 40 numeriranih stranica i 55 tabli.
Uvez: tvrdi polu-uvez (karton/platno); zlatotisak na hrptu.
Stanje knjige: vrlo dobro, s patinom vremena.


Slika prikazuje unutarnju naslovnu stranicu.

Bibliografsko - bibliofilski prikaz.

55 tabli reprodukcija.

Iz knjige:

Pojam »rijetkosti«, za stara štampana djela na hrvatskom ili srpskom i slovenskom jeziku, a također i za djela jugoslavenskih autora na drugim jezicima obuhvaća gotovo sve, što je od toga izašlo u XV. i XVI. stoljeću, a često i kasnije. Daleko bih prešao okvir ove studije, kada bih htio - iako samo djelomično - opisati nekadanji tmurni i pun boli život, stradanje i umiranje južnog Slavenstva u borbi protiv Turaka i mnogih drugih ugnjetavača; kada bih htio zabilježiti sve one teške zapreke, koje su pratile i kočile njegova kulturna nastojanja i razvitak. Te su se zapreke neprijateljski ispriječile i kod stvaranja i čuvanja vrlo mnogih jugoslavenskih prvotisaka (incunabula Jugoslavica u proširenom smislu).
Najstarije cimelije - do po prilici konca XVIII. stoljeća - koje su ovdje u izboru prikazane, neka u riječi i slici pokažu, da usprkos svemu, već u dalekoj prošlosti duhovna djelatnost Jugoslavena u domovini i u tuđini nije nikada prestala. Knjige nastale na domaćem tlu svjedoče o ranim pokušajima, da se Gutenbergova blagoslovena crna umjetnost presadi i na naše tlo. I u redovima prototipografa Venecije i ostale Italije nalazi se po koje jugoslavensko ime. Venecija je bila pretežno i najvećim dijelom mjesto štampanja najstarijih jugoslavenskih knjiga, a posljedica je toga bila često stalan strani utjecaj u nacionalno-kulturnom pogledu. Izuzetak od toga čine oni vjerski i borbeni spisi, koji su u XVI. stoljeću štampani u Njemačkoj za protestantsku propagandu.




Pogledajte sve od autora: Breyer, Mirko
Pogledajte sve od nakladnika: JAZU, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / povijest književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.