Vrkljan, Irena: O biografiji; Svila, škare

Autor: Vrkljan, Irena
Šifra: 150-23-8
Izdavač: GZH, Zagreb
Godina izdanja: 1987

Dimenzije: 11,50 x 19,50 cm.
Opseg: 288 stranica.
Uvez: tvrdi, kartonski; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično.


O knjizi:

"Svila nestala, škare ostale" nastaje u vremenu prisilne selidbe Irene Vrkljan iz književno osvjedočenog i čitateljima poznatog stana u berlinskoj Mommsenovoj ulici na novu adresu koju nam - iz posve literarnih razloga - ostavlja tajnom. Ta fizička selidba, koja se, kako se kaže, događa pod stare dane, predstavlja faktičku okolnost pisanja koje sumira životni tijek. No, kao što to kod Irene Vrkljan u pripovijedanju često biva, ta je sumacija osobita i osobna, nikakva formalna računica i evaluacija jasnog slijeda, nego niz istrgnutih trenutaka sjećanja, što tamnijih, što svjetlijih.

Drugi (1986.) autoričin roman iz niza njezine autobiografske proze (prvi je "Svila, škare" 1982. na njemačkom, hrvatsko izdanje iz 1984.). U tim autobiografskim romanima oko ispovjednog subjekta javlja se nekoliko stalnih likova: majka, otac, sestre, prvi muž, prijatelji umjetnici, jednako tako u njima variraju slični motivi, prostori i atmosfere. U ovom romanu autorica, odustajući od linearnog nizanja događaja, povećava udio fikcionalnog i litarariziranog, a osnovna načela priče su asocijativnost i fragmentarnost. Osim stalnih, uvedena su dva nova lika: Marina Cvetajeva, nesretna ruska pjesnikinja i Dora Novak, glumica jednako tragične sudbine. Na taj se način s Vrkljaničinom autobiografijom prepleću dvije biografije, odabrane po načelu duhovne srodnosti.


Pogledajte sve od autora: Vrkljan, Irena
Pogledajte sve od nakladnika: GZH, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Hrvatska proza i drama / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.