Početna Novosti / Blog Poslastica za bibliofile – ne propustite izložbu “Lijepo načinjeno, rijetko viđeno”

Poslastica za bibliofile – ne propustite izložbu “Lijepo načinjeno, rijetko viđeno”

Datum objave: 25.10.2019

U moderno doba interneta i društvenih mreža, kada bismo očekivali da se popularnost knjige kao estetskog predmeta smanjila, njena popularnost iz dana u dan raste, o čemu nam svjedoči i izložba pod nazivom Lijepo načinjeno, rijetko viđeno, koja se trenutno odvija u HAZU povodom Mjeseca Hrvatske knjige.


 

Očito je kako i danas cijenimo knjige ne samo zbog njihovog sadržaja – radosti čitanja i obrazovanja koje nam knjige donose – već i zbog njihove vrijednosti i ljepote kao predmeta.


 

Lijepi uvez, pozlaćeno i reljefno ukrašavanje, ukrašena tkanina, prekrasne ilustracije, bez obzira u kojem stilu urađene (Art Nouveau, Art Deco, Avangarda…) i dalje u nama bude divljenje i sve više i više se viđaju ne samo na našim policama, već i na Instagram profilima. O popularnosti antikvarijatnih knjiga svjedoče ne samo razne izložbe te mali antikvarijati u kojima bibliofili svoje knjige pronalaze, već i velike platforme za prodaju knjiga poput Amazona i AbeBooks.

 

 

Bibliofil Franjo Marić do svojih je antikvarnih knjiga uglavnom došao redovito posjećujući razne antikvarijate i pomno pregledavajući njihovu bogatu ponudu. Velik broj svojih knjiga, koje imate priliku vidjeti na izložbi, gospodin je Marić pribavio i kod nas u antikvarijatu Studio, čime se naročito ponosimo i zbog čega nam je iznimno drago što imamo priliku biti dio ove lijepe priče.

 

 

Na pitanje što mu znače antikvarijati, bibliofil je Marić odgovorio omiljenim citatom Zvonimira Milčeca, ističući kako ni on sam to bolje to ne bi opisao:

„Sve svoje knjige u životu kupio sam u antikvarijatima, ali nije uopće štos kupiti knjigu, važno ju je pronaći. I još važnije: tražiti je. I cijeli smisa antikvarijata, sva njegova ljepota i draž je u traženju starih, rijetkih i dragi knjiga, bez obaveze da ih pronađete. Obilasci antikvarijata, čeprkanje njegovi policama, gutanje njegove prašine i miris starine – sve je to zajedno svetkovina, ritual, a s vremenom i potreba. Na putanji svakodnevnih poslova i obaveza antikvarijat je odmorište, osunčano stubište za predah duše. Antikvarijat nipošto nije knjižara, jer knjižara je ipak samo trgovina, a antikvarijat je mnogo više od toga. U antikvarijat ne dolaze kupci kao u knjižaru, u njega svraćaju posjetitelji, većina ih se međusobno poznaje, oni poznaju prodavače i obrnuto. Antikvarijat je sastajalište, dnevna i bolesnička soba za odmor i oporavak duhovno izranjavanih i znatiželjnih. Dakle, riječ je o kulturnoj instituciji koja sakuplja i okuplja rijetke primjerke i pojedince naše kulturne baštine i svakodnevice.”

 

 

 

Kako se dizajn knjiga mijenjao tijekom godina, desetljeća i stoljeća? S koliko su pažnje i ljubavi nekadašnje tiskare i knjigovežnice izrađivale svoje knjige, a sa koliko suvremene? Koje knjige najviše privlače oko i zašto? Hoće li suvremena grafičko-likovna oprema knjiga biti lijepa i budućim generacijama, kao što je nama lijepa ona iz doba secesije ili avangarde? Raste li  popularnost antikvarijata i antikvarnih knjiga? …samo su neka od pitanja koja intrigiraju današnje čitatelje i bibliofile, a neka od njih kolekcionaru su Mariću bila povod i za njegovu izložbu.

 

 

„Izložba Lijepo načinjeno, rijetko viđeno želi potaknuti bibliofile, kao i biblioteke i ostale ustanove da javno izlože svoje lijepe i rijetke knjige, uz suradnju stručnjaka za opremu knjiga. U današnje vrijeme, kada se knjige tiskaju uglavnom radi profita, bez neke posebne grafičko-likovne opreme, dobro je podsjetiti se kako je to nekada bilo. A to bi moglo potaknuti današnje i buduće grafičko-likovne urednike i umjetnike da što ozbiljnije, savjesnije i odgovornije pristupe grafičkom opremanju i oblikovanju knjiga, kako bi nešto vrijedno i lijepo načinjeno ostalo i poslije naših vremena.” – istaknuo je bibliofil Franjo Marić.

 

 

Izložba obuhvaća lijepo uređene te rijetko na jednom mjestu viđene knjige iz knjižnice bibliofila i kolekcionara Franje Marića. Knjige su nastale u razdoblju od sredine 19. st. do kraja 20 st. Na izložbi se mogu vidjeti knjige opremljene prema secesijskom knjigoveškom uzorku, kao i knjige koje su opremili poznati umjetnici i ilustratori poput Tomislava Krizmana, Ljube Babića, Miroslava Kraljevića, Vladimira Kirina itd.

Proslavite sa nama Mjesec hrvatske knjige i ne propustite ovu jedinstvenu priliku da uživate u ljepoti tiskane knjige i pritom naučite nešto o povijesti hrvatskih tiskara i knjigovežnica, o tiskarskim stilovima kroz povijest i mnoge druge zanimljivosti.

Izložbu možete pogledati radnim danom od ponedjeljak do petka od 9 do 15 sati od 15. listopada do 8. studenoga 2019. u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Vidimo se!

Prikaži sve novosti / blogove

Novo u ponudi

Pogledaj sve

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.