Rabuzin, Ivan: Nedjeljni zapisi 1944-1994.

Autor: Rabuzin, Ivan
Šifra: 390-19-5
Izdavač: Art studio Azinovic d.o.o., Zagreb
Godina izdanja: 1994

Dimenzije: 12,00 x 21,50 cm.
Opseg: 122 stranice.
Uvez: meki s preklopom, plastificiran.
Stanje knjige: odlično.

S potpisom autora!

S crno-bijelim crtežima u tekstu.

S preklopa:
Moj je otac bio rudar i sitni zemljoradnik, a majka domaćica. Od jedanaestoro djece, ja sam sedmo dijete. Rođen sam u selu Ključ, godine 1921., u općini Novi Marof. Pučku školu sam završio 1932. godine u Remetincu kod Novom Marofa. Do odlaska na izučavanje stolarskog zanata, pomagao sam majci i braći u polju, donosio drva iz šume. Otac je u tom vremenu bio daleko u rudnicima Srbije.
Od 1937. do 1939. godine izučavao sam zanat u Zagrebu s nastavkom u Zemunu, gdje sam neko vrijeme radio kao radnik. Nakon rata nastavio sam stručno usavršavanje na Državnoj obrtničkoj školi u Zagrebu, gdje sam godine 1948. završio majstorski odjel. Od 1950. godine uposlen sam u tvornici namještaja "Bor" u Novom Marofu. Tu sam na raznim poslovima ostao do 1963. godine, kada se definitivno posvećujem slikarstvu.
Prvi crteži i razne slikarije potječu iz 1937. godine. Za vrijeme boravka u Zagrebu crtam rodni kraj po sjećanju. Sačuvani primjerci ranih radova potječu iz 1944. godine (figure i crteži), a prvi pejsaži iz 1946. godine.
Za vrijeme školovanja u Zagrebu od 1945. do 1948. posjećujem muzeje i galerije, prisustvujem večernjim tečajevima crtanja.
Sve do 1956. godine, pored rada i dužnosti u tvornici, povremeno slikam novomarofske pejsaže. Iste godine, po nagovoru prosvjetnih radnika, priređujem prvu izložbu. Već iduće godine prilazim grupi varaždinskih amatera. Na saveznoj izložbi amatera Jugoslavije 1958. godine u Zagrebu moji su radovi nagrađeni prvom nagradom, a od strane likovnih kritičara skrenuta je pažnja na izvornost moga slikarstva.



Pogledajte sve od autora: Rabuzin, Ivan
Pogledajte sve od nakladnika: Art studio Azinovic d.o.o., Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / knjige s potpisom


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.