Početna Knjige Umjetnost likovna umjetnost monografije / mape hrvatskih autora Mila Kumbatović i njezino razabiranje svijeta

Reberski, Ivanka: Mila Kumbatović i njezino razabiranje svijeta

Autor: Reberski, Ivanka
Šifra: 520-22-47
Izdavač: Institut za povijest umjetnosti, Zagreb; Skaner studio, zagreb
Godina izdanja: 2003

Dimenzije: 24,00 x 30,00 cm.
Opseg: 300 stranica.
Uvez: stražnja korica malo potrgana na samom dnu.
Stanje knjige: odlično.

Mila Kumbatović and her Vision of the World.

Dvojezično izdanje na engleskom i hrvatskom jeziku.

Bogato ilustrirano.

Ova monografija objavljena je umjesto kataloga u prigodi retrospektivne izložbe: "Mila Kumbatović: slikarstvo i askulptura (1938 - 2003). Kritička retrospektiva".

O knjizi:

Ova monografija daje zaokruženi uvid u složeno likovno djelo slikarice i kiparice Mile Kumbatović. U sukcesivnom slijedu prati evolutivni razvoj stilsko-morfološih preobrazbi nezina slikarstva kroz nekoliko poglavlja koja analitički determiniraju faze i promjene njezina stilskog idioma: Slikarski počeci, Stilske preobrazbe u viziji krčkog krajolika, Ciklus Svijet kamen, Pejzaž (rodnog otoka) kao slikarska konstanta, Svemirski krajolik. Slijedi analiza njezina skulptorskog stvaralaštva u dva poglavlja: Industrijska skulptutura i Lirski pjev u staklu. Slikarstvo Mile kumbatović obilježeno je velikim mijenama u tehnici istilskim opcijama. U slikarstvu se kretala između realnog i aluzivnog, figurativnog i apstraktnog, a snažna gesta, kolrizam i spontana ekspresija bitno su obilježili njezin slikarski idiom. Njezin emotivni interes i slikarski svijet kreće se od neposredno doživljenog krajolika preko mikrouniverzuma do makrokozmosa, od krčkog kamenjara do svemirskih galaksija. Osobito je važno da je slikarica našla emotivno uporište u zavičajnom Krku, ostvarivši neka od najljepših zazivanja jadranskog krajolika. Prema svijetu imaginacije otvorila se ciklusom Svijet kamena, šezdesetih godina, ušavši na originalan način u internacionalni stil organičke apstrakcije i informela. Potkraj stoljeća inventivno se vinula u svemirske prostore do zvijezda i galaksije novim cikluso Svemirskih krajolika. Orijentiravši se u skulpturi na indistrijsku skulpturu upustila se u pravu avanturu invencije i duha. U staklu je ostvarila možda svoj najlirskiji dio opusa.


Pogledajte sve od autora: Reberski, Ivanka
Pogledajte sve od nakladnika: Institut za povijest umjetnosti, Zagreb; Skaner studio, zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / likovna umjetnost / monografije / mape hrvatskih autora


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.