Početna Knjige Umjetnost likovna umjetnost katalozi Matko Trebotić - Mediteranski zapisi

Magaš, Boris (odgovorni urednik): Matko Trebotić - Mediteranski zapisi

Autor: Magaš, Boris (odgovorni urednik)
Šifra: 135-23-6
Izdavač: HAZU; Kabinet grafike, Zagreb
Godina izdanja: 2011

Dimenzije: 24,00 x 29,00 cm.
Opseg: 55 stranica.
Uvez: meki, plastificiran, s preklopom.
Stanje knjige: odlično.

Katalog izložbe održane:
listopad-studeni 2011. u Velikoj galeriji Grada Zaboka i
prosinac 2011. - siječanj 2012. u Kabinetu grafike HAZU u Zagrebu.

Brojne reprodukcije u boji.

Trebotićeve nove slike čudesni su pejzaži viđeni okom usamljena letača. U njima su jadranski otoci okupani svjetlošću nakon ljetne bujice. Apstraktne kompozicije u kojima živi još poneki znak i živ dinamičan crtež olovkom, gusto tkivo vertikala nastalih procurjevanjem tekućina i boja. Plod htijenja i slučajnosti istovremeno. U tom se procesu prožimanja akvarela i ulja, ugljena i pastela, slikar otvara i vjeruje svom čulu, izgara i sanja. Riječi i slike potopljene su do samog ruba čitljivosti. Forme nastaju iz boje, mrlje, kaplje i gestualnog poteza kistom. U toj ekspresivnoj uzbudljivoj bujici boje i oblika prisutno je samopouzdanje, mjera i šarm. Prisutan je minuciozan, jasan i čitljiv potpis Matka Trebotića, fino ispisan, jedva uočljiv znak. Trebotićev crtež nije počelo, nije ideja za realizaciju slikarskoga djela, on nije potka, iako ga naslućujemo u potki slike. Crtež živi u epidermi slike i dominira njezinom površinom, govori više o intimnome životu umjetnika, o iskri njegova bića, od bilo koje slikarske kompozicije. Životni puls umjetnika vibrira u slikarskom tkivu. Plod je to i dubokih impresija koje se trajno roje i množe u psihi i brzo poput misli smiraj nalaze u polju slikarskoga kadra.
Iz predgovora Slavice Marković


Pogledajte sve od autora: Magaš, Boris (odgovorni urednik)
Pogledajte sve od nakladnika: HAZU; Kabinet grafike, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / likovna umjetnost / katalozi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.