Početna Knjige Enciklopedije / leksikoni Leksikon Jugoslavenskog leksikografskog zavoda

Krleža, Miroslav (direktor): Leksikon Jugoslavenskog leksikografskog zavoda

Autor: Krleža, Miroslav (direktor)
Šifra: 6-24-74
Izdavač: Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb
Godina izdanja: 1974

Dimenzije: 19,00 X 26,00 cm.
Opseg: 1094 stranica.
Uvez: tvrdi, kožnati sa zlatotiskom na prednjoj korici i hrptu; u zaštitnom plastificiranom omotu.
Stanje: odlično.

- A-Ž
- 1 000 000 riječi
- 45 000 članaka
- 6 000 ilustracija
- 40 crnobijelih tabla
- 27 višebojnih priloga
- 15 tabelarnih prikaza
- 9 geografskih karata

Urednici: Nada Bogdanov, Frano Gospodnetić, Danko Grlić, Ljubiša Grlić, Kruno Krstić, Josip Šentija, Borko Vranjican.

Iz knjige:
Vrlo ubrzan ritam života u ovo naše dinamično vrijeme, kad je u punom jeku proces korjenitog mijenjanja svijeta i oslobađanje od zastarjelih nazora o njegovoj materijalnoj i društvenoj strukturi, izazvao je na svim područjima ljudske djelatnosti brojnije i dalekosežnije promjene od onih što su se zbile u bilo kojem drugom razdoblju u povijesti čovječanstva.
Danas nije više nikome moguće ostati po strani, ignorirajući intelektualnu i soci­jalnu revoluciju XX stoljeća, jer naprosto nema više kutka na kugli zemaljskoj gdje bi se moglo živjeti u izolaciji, izvan dosega posvemašnjeg preobražaja ljudskih odnosa i ljudske svijesti. Jedina alternativa jest: ići u korak s vremenom, pratiti što se zbiva oko nas i sudjelovati u tim zbivanjima. Takav stav, međutim, pretpo­stavlja što potpuniju i što neposredniju obaviještenost o svim važnijim, sadašnjim i prošlim, zbivanjima u svijetu. U eri sredstava masovne komunikacije, kad se najrazličitije informacije šire brzinom svjetlosti u svim smjerovima i preko svih granica, to samo po sebi i ne bi bilo tako teško postići da se svaki čitalac štampane riječi, slušalac radija i gledalac televizije i filma, bez obzira na njegovu opću i stručnu naobrazbu, u obilju primljenih obavještenja neprestano ne sukobljuje s mnoštvom njemu nepoznatih, ili nedovoljno poznatih, riječi, naziva i imena, što mu u svakom slučaju uvelike otežava, a katkada i posve onemogućuje, pravilno shvaćanje saopćenja koje mu je upućeno.



Pogledajte sve od autora: Krleža, Miroslav (direktor)
Pogledajte sve od nakladnika: Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Enciklopedije / leksikoni


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.