Početna Škrinjica s blagom numerirani primjerci Josip, sin Jakoba patriarke

Čevapović, Grgur: Josip, sin Jakoba patriarke

Autor: Čevapović, Grgur
Šifra: 695-13-1
Izdavač: Otvoreno sveučilište, Zagreb
Godina izdanja: 1992

Dimenzije: 12,50 x 20,50 cm.
Opseg: 177 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: odlično.

Biblioteka Posebna izdanja.

Puni naslov: Josip, sin Jakoba patriarke; u narodnoj igri prikazan od ucseniká vukovarski.

Za tisak pripremio i pogovor napisao: Josip Bratulić.

Faksimilni pretisak izdanja u Budimu: pritiskanjem Kraljevske mudroskupshtine magjarske, 1820. godine.
Bibliofilsko izdanje.

Iz pogovora:
Čevapovićev Josip, sin Jakoba patriarke svjedočanstvo je živosti naše književnosti uoči narodnog preporoda, sa svim otvorenim problemima koje je ona postavljala pred hrvatski narod: kulturno i političko ujedinjenje, jedinstvenost jezika, pravopisa i grafije, afirmacija narodnoga stiha i duha koji izvire iz narodnoga stvaralaštva. Čevapovićevo je djelo bilo prepoznato kao jedinstveni kulturni i nacionalni događaj u razvijenoj građanskoj sredini Vukovara. Čevapovićev poziv u zajedničko pjevanje odjekivat će veoma snažno sredinom XIX. stoljeća u krugu Gajevih suradnika a glasnije i agresivnije u Radičevićevu Đačkom rastanku. (...)
U Vukovaru godine 1819. ukresana je jasna iskra hrvatskoga narodnog zajedništva u jednoj uspješnoj đačkoj predstavi, "narodnoj igri", drami Grgura Čevapovića o Josipu, simbolu najtežeg poniženja i najvećeg uzvišenja, drami o čovjeku na kojemu se u punini izvršava osveta, mržnja, pohota i laž, ali njega ne napušta nada u Pravdu i pouzdanje u Božji promisao. Nada i providnost ga odvodi iz teške tamnice na kraljevsko prijestolje. Josip je oduvijek bio simbol spore ali uspješne Božje pravde.

Knjiga Grgura Čevapovića Josip, sin Jakoba patriarke tiskana je kao pretisak u 1000 primjeraka, od kojih je 333 posebno uvezano kao bibliofilsko izdanje.
Ovaj primjerak nosi broj 0313.Pogledajte sve od autora: Čevapović, Grgur
Pogledajte sve od nakladnika: Otvoreno sveučilište, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / numerirani primjerci


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.