Kurelac, Miroslav: Ivan Lučić Lucius

Autor: Kurelac, Miroslav
Šifra: 180-23-79
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 1994

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 179 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani; s plastificiranim ovitkom.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Otac hrvatske historiografije.

Ivan Lučić Lucius (Trogir 1604.- Rim 1679.) utemeljitelj je pisanja povijesti na znanstvenim načelima u nas, s pravom je nazvan ocem hrvatske historiografije. Autor je brojnih djela kojima je obogatio hrvatsku povjesnicu. Glavno Lučićevo djelo obuhvaća prvu kritički pisanu hrvatsku povijest "O kraljevstvu Dalmacije i Hrvatske" u šest knjiga objavljene u Amsterdamu 1666. Unutar nje objavio je Lučić izvore na kojima je utemeljio svoja izlaganja, a to su isprave (diplome), ljetopisi, kronike, historije, rodoslovlja hrvatskih knezova i kraljeva, prvi naš povijesni atlas i zemljopisno-političku kartu "Današnji Ilirik" posvećeno banu Petru Zrinskom. Objavio je i povijest rodnog grada Trogira te Šibenika i Splita, i niz manjih znanstvenih priloga tiskanih u svjetskim leksikonima, atlasima i časopisima. Osnova je ove monografije, pored analize Lučićevih objavljenih djela, njegovi koncepti i njegova važna i zanimljiva korespondencija sa suvremenicima i suradnicima, a cilj je da na temelju znanstvenih analiza i novih istraživanja, pridonese utvrđivanju pravog mjesta i uloge Ivana Lučića Luciusa, njegove važnosti u razvoju hrvatske povijesne znanosti i u europskoj historiografiji.


Pogledajte sve od autora: Kurelac, Miroslav
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.