Početna Knjige Umjetnost likovna umjetnost monografije / mape hrvatskih autora Ivan Lovrenčić ili prizori iz jednostavnog života

Paljetak, Luko: Ivan Lovrenčić ili prizori iz jednostavnog života

Autor: Paljetak, Luko
Šifra: 126-23-57
Izdavač: Nacionalna i sveucilišna knjižnica, Zagreb
Godina izdanja: 2001

Naša cijena

€ 16,59
€ 33,18

Žao nam je, tražena knjiga više nije dostupna. Razgledajte našu ponudu, a za traženu knjigu posjetite nas ponovno ili zatražite predbilježbu.

Što je lista želja?

Dimenzije: 25,00 x 31,00 cm.
Opseg: 400 stranica.
Uvez: tvrdi, kartonski, s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: kao novo.

Ivan Lovrenčić rođen je 28. prosinca 1917. godine u Začretju u Hrvatskom Zagorju. Od 1924–1928. godine pohađa pučku školu u Začretju, ističući se odmah kao vrstan crtač, što njegova učitelja navodi da mu često govori o tome kako bi trebao postati slikar. 1928–1932. godine polazi nižu gimnaziju, jednu godinu u Krapini, a poslije ukinuća te škole, preostala tri razreda na III. realnoj gimnaziji u Zagrebu. 1936. godine upisuje se na tadašnju Visoku školu za umjetnost i umjetni obrt. Profesori su mu bili Omer Mujadžić i Krsto Hegedušić (crtanje), Ljubo Babić (slikanje), Tomislav Krizman (grafika). 1940. godine završava Umjetničku akademiju u Zagrebu. 1941. zaposlio se kao scenograf u Narodnom kazalištu u Splitu.
1949. godine odlazi u Zagreb i radi kao scenograf u Jadran filmu. 1950. godine napušta mjesto scenografa i od tada djeluje kao profesionalni slikar. Od 1972.godine radio je kao izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Umirovljen je 1978. godine, te nastavlja raditi kao slobodni umjetnik. Izdao je deset grafičkih mapa, a radio je i tapiserije, ilustracije, skulpture ( Forma prima Krapina, Vjeverica, 1978.), zidno slikarstvo, keramiku, staklo. 1998. godine je oslikao zastor za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Oslikao je postaje Križnog puta na Trškom Vrhu u Krapini. Izlagao je na preko 100 samostalnih i više od 150 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada. 1992. godine dobitnik je Nagrade Fonda «Vladimir Nazor» za životno djelo. Ivan Lovrenčić umro je 01. siječnja 2003. godine u Zagrebu.



Pogledajte sve od autora: Paljetak, Luko
Pogledajte sve od nakladnika: Nacionalna i sveucilišna knjižnica, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / likovna umjetnost / monografije / mape hrvatskih autora


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.