Jelić-Butić, Fikreta: Hrvatska seljačka stranka

Autor: Jelić-Butić, Fikreta
Šifra: 214-19-13
Izdavač: Globus, Zagreb
Godina izdanja: 1983

Dimenzije: 17,00 x 25,00 cm.
Opseg: 419 stranica.
Uvez: tvrdi, platneni; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično.

Plava biblioteka.

S ovitka:
U ovoj solidnoj i zapravo pionirskoj monografiji o Hrvatskoj seljačkoj stranci u ratu i revoluciji od 1941. do 1945. godine Fikreta Jelić-Butić je stručno i argumentirano iznijela rezultate svoga istraživanja. Široko je zahvatila problematiku povijesti HSS-a u spomenutom razdoblju prateći proces diferencijacije i raslojavanja te najvažnije hrvatske stranke iz godine u godinu, iz faze u fazu. Iz njezine se analize jasno razabiru i uzroci postepenog udaljavanja širokih masa seljaštva od politike HSS-a i orijentacije prema NOP-u i oružanoj borbi protiv ustaša i okupatora. To je prije svega posljedica umjesnog i vještog taktiziranja KPH, odnosno KPJ, pa tako knjiga uvjerljivo dokumentira najveći politički uspjeh KPH na unutrašnjo-političkom planu: postepenu likvidaciju Mačekova utjecaja na hrvatske seljačke mase.
Kao dobar poznavalac strukture i aktivnosti HSS-a u predratnom i ratnom razdoblju autorica je uspješno dokumentirala i držanje vodećih ljudi HSS-a u Zagrebu i u svim hrvatskim krajevima u kojima je utjecaj stranke bio jak.
lako arhiv HSS-a ne postoji, autorica je, istražujući u našim arhivima, uspjela sakupiti dovoljno građe koja omogućuje da se upoznaju autentična gledišta, stavovi i inicijative vodstva HSS-a u zemlji. Obrađujući aktivnost vodstva stranke u emigraciji služila se brojnim dokumentima i povijesnom literaturom, a najpotpunijom dokumentacijom raspolagala je za osvjetljavanje stavova i politike KPH prema HSS-u. Dobro sistematizirane građe, pisana jasnim stilom, monografija Fikrete Jelić-Butić značajan je prilog našoj historiografiji, a bez sumnje će pobuditi interes široke čitalačke publike.


Pogledajte sve od autora: Jelić-Butić, Fikreta
Pogledajte sve od nakladnika: Globus, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.