Francesco Robba

Šifra: 693-19-5
Izdavač: Društvo historičara umjetnosti NRH, Zagreb
Godina izdanja: 1961

Dimenzije: 21,00 x 25,50 cm.
Opseg: 87 stranica + 74 table u prilogu.
Uvez: tvrdi, kartonski.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Sa 74 crno-bijele fotografije u prilogu.

Iz knjige:

Francesco Robba, kipar i arhitekt, živio je i radio tokom prve polovine 18. stoljeća u Kranjskoj, Koruškoj i Hrvatskoj, školovan u Italiji udomaćio se u našem području i formirao kao ličnost, u čijem se djelu odražava atmosfera i karakter ambijenta u kom je djelovao, pa zato ulazi u povijest naše barokne umjetnosti kao jedan od najznačajnijih umjetnika tog razdoblja.
O njegovu porijeklu i životu zna se vrlo malo. Rođen je vjerojatno u Milju kraj Trsta 1698. godine, a umro je u Zagrebu 24. januara 1757. godine.1 Došao je u Ljubljanu sa dvadeset i tri godine i zaposlio se u radionici Luke Misleja, koji ga je vjerojatno i pozvao. U prvo vrijeme registriran je kao »umbehauster Bürger« i kao »Steinmetz«. Kad je 1727. godine Mislej umro, Robba, koji se već 1722. oženio njegovom kćerkom, nasljeđuje kuću i radionicu, postaje kućevlasnik i ljubljanski građanin. Arhivski podaci koji se odnose na Robbu i njegovu obitelj u Ljubljani protežu se na razdoblje od 1722. do 1748. godine. To su uglavnom datumi rođenja i smrti njegove djece.


Pogledajte sve od nakladnika: Društvo historičara umjetnosti NRH, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / povijest umjetnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.