Hamvas, Béla: Filozofija vina

Autor: Hamvas, Béla
Šifra: 182-23-40
Izdavač: Ceres, Zagreb
Godina izdanja: 2002

Dimenzije: 13,00 X 22,50 cm.
Opseg: 98 stranica.
Uvez: meki.
Stanje: odlično; s posvetom.

Treće izmjenjeno izdanje.
Preveo: Ivan Ladislav Galeta.

Ulomak iz knjige:

"Hibridno grožđe, i od njega pripravljeno jetko i smrdljivo vino, nije ništa drugo do nespretno isprobavanje kako bi i on, davao, napravio vino. Nikad od toga neu-spjeliji pokušaj! Hibridno vino je piće puritanaca, pijetista, usidjelica, neženja, grabljivaca, škrtaca, zavidnika i podla­ca. Kada mu zdrav čovijek osjeti miris, čepi nos, kada ga okusi, izbezumljeno počinje pljuvati i dere se sve dok ne ispere usta nekakvim normalnim pićem. Kažem, davao je pozavidio vinskom umijeću Stvoritelja i odlučio da i sam napravi vino. U sve je to utrpao sebičnu gramzivost, osve­toljubivost, otrov, drskost, kreveljenje, kukavičku podmu-klost, komičnu obogaljenost, sva nezgrapna ulja, i učinio ga nevjerojatno plodnim. Hibrid zaista daje dvadeset puta veći urod grožđa od plemenitog čokota. Ali kome? Gramzivcu i škrtcu, onima kojima je važno da ga ima mno-gomnogomnogo.
Mene nećeš prevariti, dobacio sam čokotu, odnosno onome koji ga je stvorio. Znam, i to pripada vinu, da smrdi i bude paklensko. To si ti. Tvoj genij je vještica. A dragi kamen mokraćni kamenac. Kada se rascvjetavaš, na tvoj amonijački smrad skupljaju se muhe zunzare. Ti si ateističko grožđe."



Pogledajte sve od autora: Hamvas, Béla
Pogledajte sve od nakladnika: Ceres, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / filozofija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.