Daun, A.; Janson, S.: Europljani

Autor: Daun, A.; Janson, S.
Šifra: 109-23-10
Izdavač: Naklada Jesenski i Turk, Zagreb
Godina izdanja: 2004

Dimenzije: 14,50 x 20,50 cm.
Opseg: 304 stranice.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Biblioteka antropologije i etnologije.

Europljani: kultura i identitet.

Prijevod: Sanja Kalapoš Gašparac, Ana Heidl.

S poleđine knjige:

Što zapravo znači biti Europljaninom? Urednici knjige zamolili su skupinu europskih znanstvenika da, iz svojih osobnih perspektiva, promisle složenu temu nacionalnih identiteta u Europi. Njihovi odgovori na taj izazov, objavljeni u ovoj knjizi, fascinantan su mozaik europske raznovrsnosti, što je osobito zanimljivo zbog budućnosti u kojoj će Europa zasigurno biti sve više integrirana, i u kojoj će suradnja izvan nacionalnih granica biti neodvojivim dijelom gospodarskog i društvenog razvoja. Autori nam predstavljaju raznolikost brojnih kulturnih i etničkih skupina koje, između ostalih, sačinjavaju europske narode, okupljenih u političke i gospodarske zajednice u kojima ipak zadržavaju svoje različite kulturne identitete.

U Hrvatskoj je o temi Europe i europskih identiteta pisano mnogo, ali rijetko kada iz etnološke, odnosno kulturnoantropološke perspektive, što ovu knjigu čini izuzetno zanimljivom i relevantnom za svakoga tko se, iz stručnih ili sasvim osobnih razloga, zanima za pitanja ujedinjene Europe. Kako pokazuje ova knjiga, međusobno približavanje europskih naroda, njihova uska gospodarska, kulturna i politička suradnja, uz istodobno očuvanje, ali i daljnje razvijanje individualnih nacionalnih značajki te njegovanje vlastitog identiteta i ravnopravno vrednovanje svake pojedine nacije moguće je, a velikim dijelom i ostvareno.




Pogledajte sve od autora: Daun, A.; Janson, S.
Pogledajte sve od nakladnika: Naklada Jesenski i Turk, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / sociologija / antropologija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.