Laušić, Jozo: Bogumil

Autor: Laušić, Jozo
Šifra: 148-14-1
Izdavač: Globus, Zagreb
Godina izdanja: 1982

Naša cijena

€ 9,29
€ 18,58

| 70,00 kn
139,99 kn

Fiksni tečaj: 1 € = 7,53450 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 14,00 x 20,50 cm.
Opseg: 362 stranice.
Uvez: tvrdi, plastificiran zaštitni ovitak.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Biblioteka Globus.

S ovitka:
Proza Joze Laušića, Bogumil, peti je roman zacrtane pentalogije. Četiri su ranije objavljena romana: Kostolomi, Opsada, Klačina i Samostan, pa se lica ovog petog romana već ranije javljaju. Poznavalac tih ranijih djela lakše će ući u zbivanja Bogumila, ali o tom romanu treba govoriti kao o samostalnoj knjizi bez obzira na kontekst pentalogije. Dakle, naslov romana Bogumil nije deskriptivan i on postaje jasniji iz cjeline djela. To nije rasprava ni o bogumilima ni o bogumilstvu nego antropološko-književni pojam strukture svijesti.
Odmah na početku romaneskne rasprave postavljen je čovjek, zapravo njegov egzistencijalni apsurd. »Čovjek, to je žrtva: svemirska, državna, stranačka, žrtva bližnjega svoga i, napokon, svoja osobna.« Na tu temeljnu viziju nastavlja se aktivna teza romana: odnos pravovjerja i hereze ili drugim riječima: odnos dogme i slobode u povijesnom i u misaonom konceptu. Svijet oduvijek pokreću »heretici i sanjari«, to jest slobodna, razumna, demitologizirana svijest. Ideja čovjeka-žrtve i čovjeka-heretika prelazi u tematski nivo romana, u realnu društvenu potku, u bogumilsko-kostolomnu korijensku sedru na kojoj su izrasla, kojoj se vraćaju i na kojoj se sukobljuju sva lica romana. Autor je tako, napisavši roman u romanu, rastvorio fabulu-raspravu na dva plana: duhovno-misaoni i tvarni, materijalni, Ijudsko-otuđeni, substrat. Oba nivoa prelamaju se u neurotičnoj svijesti glavnog lika.
Na planu realnog vremena radnja se odvija u pet dana. Putem retrospekcije i asocijacije vrijeme u romanu postaje fantazijski-emotivno i neurotično nadvrijeme. Kompozicija romana na tragu je suvremenog književnog izraza, jer je klasični odnos (pisac-lice-čitalac) poremećen pa se nalazimo u neprekidnoj zajedničkoj raspravi.
Jezik najčešće nije jezik lica nego govor sredine, gotovo iz života prenesene uobičajene fraze, dok je leksik šokantan.

S posvetom i potpisom autora!

Dostupnost u Internet trgovini: odmah.
Dostupnost u antikvarijatu Studio u Masarykovoj 20, Zagreb: u roku od 24 sata.


Pogledajte sve od autora: Laušić, Jozo
Pogledajte sve od nakladnika: Globus, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / knjige s potpisom


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.