Početna Knjige Škrinjica s blagom faksimili i reprinti Znameniti i zaslužni Hrvati 925-1925

Milković, Dragan (za izdavača): Znameniti i zaslužni Hrvati 925-1925

Autor: Milković, Dragan (za izdavača)
Šifra: 391-22-1
Izdavač: August Cesarec, Zagreb
Godina izdanja: 1990

Naša cijena

€ 19,90
€ 39,81

| 149,94 kn
299,95 kn

Fiksni tečaj: 1 € = 7,53450 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 26,50 x 37,00 cm.
Opseg: CXXVI + 297 stranica.
Uvez: tvrdi; umjetna koža; sa zlatotiskom.
Stanje knjige: odlično.

Znameniti i zaslužni Hrvati : te pomena vrijedna lica u hrvatskoj povijesti od 925-1925. : sa pregledom povijesti Hrvatske, Bosne i Istre, hrvatske književnosti i razvitka hrvatskog jezika, te hrv. vladara, hercega, banova i biskupa, kao uvodom : sa 9 zasebnih slika, te 421. slikom u tekstu.

Posebna izdanja / "August Cesarec".

Pretisak izdanja iz 1925. god.

Sadrži brojne crno-bijele fotografije.

Iz pretiska:
Zbornik Znameniti i zaslužni Hrvati objavljen je u povodu tisućite obljetnice hrvatskoga kraljevstva 1925. godine. Sada. kad nakon više od sedamdeset pet godina objavljujemo pretisak ovoga monumentalnog i. za vrijeme kada je objavljen, luksuzno opremljenog izdanja, ne činimo to samo zbog već duže vremena izražena interesa za njim, nego i zbog toga što Zbornik odražava vrijeme kada je nastao, stanje povijesne i leksikografske znanosti, njihove domete i (ne)mogućnosti. Kako u svojoj recenziji piše dr. Trpimir Macan, »ovaj je Zbornik nastao u svečanoj prigodi i u vrijeme nepovoljnog političkog razvitka u prvom desetljeću prve zajedničke južnoslavenske države. To ga je na svoj način obilježilo, pa je uz stanovitu slavljeničku i romantičarsku notu uzdizanja svoje povijesne i kulturne sfere te izgradnje optimizma, vlastita značaja i isticanja množine velikana u malome narodu, zamjetna nakana uredništva da se knjigom čitatelju pruži cjelovit pogled u hrvatsku povijest kombinacijom povijesnog pregleda i bibliografskog leksikona«. Činjenica da je ovo djelo nastalo prigodno, bitno je utjecala na krug suradnika što ga je uredništvo uspjelo sakupiti. To je utjecalo kako na neujednačenost u kritičkoj prosudbi materije, tako i na neujednačenost obrade pojedinih osoba. Zato Zbornik ima ponajprije reprezentativno obilježje. dok su akribičnost i kritička prosudba građe ostale u drugomu planu. Stoga su razumljive materijalne pogreške. Naravno, spoznaje i mogućnosti stručne i kritičke prosudbe toga doba nisu u skladu s današnjima. Međutim, knjiga je napisana u jednomu povijesnom i društvenom trenutku te. uvažavajući sve moguće prigovore, ostaje svojevrsni spomenik. Ona obilježava Hrvatsku kakva je 1925. godine bila i kakvom je sebe vidjela. Riječ je, kako u recenziji kaže mr. Mladen Švab, o svojevrsnoj »hrvatskoj enciklopediji«.
S formalne pak strane gledano, moglo bi se kazati da su Znameniti i zaslužni Hrvati najveći i najpotpuniji zbornik objavljen u Hrvatskoj. To je prvo biografsko djelo gdje su zastupljeni svi hrvatski krajevi i obrađeni hrvatski velikani i odličnici bez obzira na to jesu h živjeli u zemlji ili izvan nje, kao i ne-Hrvati koji su djelovali ovdje dajući svoj doprinos hrvatskoj kuturi. znanosti, gospodarstvu, društvenom životu uopće.
Držimo da je objavljivanje ove knjige danas, nakon sedamdeset pet godina potrebno i korisno i to upravo u obliku pretiska, bez ispravljanja teksta originala pa čak ni očitih pogrešaka, jer bi za potpuno osuvremenjivanje teksta bila potrebna sasvim nova knjiga.


Pogledajte sve od autora: Milković, Dragan (za izdavača)
Pogledajte sve od nakladnika: August Cesarec, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / faksimili i reprinti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.