Početna Knjige Škrinjica s blagom faksimili i reprinti Znameniti i zaslužni Hrvati 925-1925

Znameniti i zaslužni Hrvati 925-1925

Autor: Milković, Dragan (za izdavača)
Šifra: 219-16-8
Izdavač: August Cesarec, Zagreb
Godina izdanja: 1990

Dimenzije: 26,50 x 37,00 cm.
Opseg: CXXVI + 297 stranica.
Uvez: tvrdi; umjetna koža; sa zlatotiskom.
Stanje knjige: odlično.

Sadrži brojne crno-bijele slike.


Pretisak zbornika: ZNAMENITI I ZASLUŽNI HRVATI TE POMENA VRIJEDNA LICA U HRVATSKOJ POVIJESTI OD 9255-1925 sa pregledom povijesti Hrvatske, Bosne i Istre, hrvatske književnosti i razvitka hrvatskog jezika, te hrv. vladara, hercega, banova i biskupa, kao uvodom sa 9 zasebnih slika, te 421. slikom u tekstu prigodom proslave 1000-godišnjice Hrvatskoga Kraljevstva. Izdao: Odbor za izdanje knjige "Zaslužni i znameniti Hrvati 925-1925."

UZ PRETISAK:

Zbornik  ZNAMENITI I ZASLUŽNI HRVATI TE POMENA VRIJEDNA LICA U HRVATSKOJ POVIJE­STI OD 925-1925. objavljen je u povodu tisućite obljetnice hrvatskoga kraljevstva 1925. godine. Sada. kad nakon više od sedamdeset pet godina objavljujemo pretisak ovoga monumentalnog i. za vrijeme kada je objavljen, luksuzno opremljenog izdanja, ne činimo to samo zbog već duže vremena izražena interesa za njim, nego i zbog toga što Zbornik odražava vrijeme kada je nastao, stanje povijesne i leksikografske znanosti, njihove domete i (ne)mogućnosti. Rako u svojoj recenziji piše dr. Trpimir Macan, »ovaj je Zbornik nastao u svečanoj prigodi i u vrijeme nepovoljnog političkog razvitka u prvom desetljeću prve zajedničke južnoslavenske države. To ga je na svoj način obilježilo, pa je uz stanovitu slavljeničku i romantičarsku notu uzdizanja svoje povijesne i kulturne sfere te izgradnje optimizma, vlastita značaja i isticanja množine velikana u malome narodu, zamjetna nakana uredništva da se knjigom čitatelju pruži cjelovit pogled u hrvatsku povijest kombinacijom povijesnog pregleda i bibliografskog leksikona«. Činjenica da je ovo djelo nastalo prigodno, bitno je utjecala na krug suradnika što ga je uredništvo uspjelo sakupiti. To je utjecalo kako na neujednačenost u kritičkoj prosudbi materije, tako i na neujednačenost obrade pojedinih osoba. Zato Zbornik ima ponajprije reprezentativno obilježje. dok su akribičnost i kritička prosudba građe ostale u drugomu planu. Stoga su razumljive materijalne pogreške. Naravno, spoznaje i mogućnosti stručne i kritičke prosudbe toga doba nisu u skladu s današnjima. Međutim, knjiga je napisana u jednomu povijesnom i društvenom trenutku te. uvažavajući sve moguće prigovore, ostaje svojevrsni spomenik. Ona obilježava Hrvatsku kakva je 1925. godine bila i kakvom je sebe vidjela. Riječ je, kako u recenziji kaže mr. Mladen Švab, o svojevrsnoj »hrvatskoj enciklopediji«.

S formalne pak strane gledano, moglo bi se kazati da su ZNAMENITI I ZASLUŽNI HRVATI najveći i najpotpuniji zbornik objavljen u Hrvatskoj. To je prvo biografsko djelo gdje su zastupljeni svi hrvatski krajevi i obrađeni hrvatski velikani i odličnici bez obzira na to jesu h živjeli u zemlji ih izvan nje. kao i ne-Hrvati koji su djelovali ovdje dajući svoj doprinos hrvatskoj kuturi. znanosti, gospodarstvu, društvenom životu uopće.

Držimo da je objavljivanje ove knjige danas, nakon sedamdeset pet godina potrebno i korisno i to upravo u obliku pretiska, bez ispravljanja teksta originala pa čak ni očitih pogrešaka, jer bi za potpuno osuvremenjivanje teksta bila potrebna sasvim nova knjiga.


Iz sadržaja:
- Predgovor
- Hrvatska u vrijeme narodnih vladara od doselenja do godine 1102.
- Hrvatska u vrijeme Arpadovića od godine 1102. do 1301.
- Hrvatska u vrijeme Anžuvinaca od godine 1301. do 1387.
- Hrvatska u vrijeme vladara iz raznih dinastija od godine 1387. do 1526.
- Hrvatska u vrijeme Habsburgovaca od godine 1527. do 1918.
- Hrvatska za vlade Karađorđevića.
- Prijegled povijesti Bosne.
- Prijegled povijesti Istre.
- Hrvatska književnost i razvitak hrvatskog jezika.
- Prijegled hrvatskih vladara, hercega, banova i biskupa od najstarijeg doba do godine 1925. .
- Znameniti i zaslužni Hrvati, te pomena vrijedna lica u hrvatskoj povijesti od godine 925.do godine 1925. (alfabetskim redom)
SLIKE KAO PRILOZI.
- O. IVEKOVIĆ: Hrvati pozdravljaju prvoga svoga kralja Tomi­slava; Hrvati izabiru Kolomana Arpadovića svojim kraljem; Nezadovoljni Hrvati zarobljuju 25. VII. 1386. kraljice Jelisavu i Mariju kod Gorjana; Hrvati izabiru 1. I. 1527. Ferdinanda Habsburgovca svojim kraljem; Matija Gubec 15. II. 1573. na stratištu;
- F. QUIQUEREZ: Ban Petar Zrinski i knez Franjo Krsto Frankopan u tamnici
- DRAG. WEINGARTNER: Hrvatski sabor 1848.
- IV. TIŠOV: Hrvatski sabor 29. X. 1918.
- V. BUKOVAC: Hrvatski Preporod
Pogledajte sve od autora: Milković, Dragan (za izdavača)
Pogledajte sve od nakladnika: August Cesarec, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / faksimili i reprinti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.