Početna Knjige Zagreb Židovski Zagreb: kulturno-povijesni vodič

Knežević, S.; Laslo, A.: Židovski Zagreb: kulturno-povijesni vodič

Dimenzije: 14,00 x 25,00 cm.
Opseg: 191 stranica.
Uvez: meki s preklopom, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

S poster-kartom „Židovski Zagreb“ u prilogu (74,00 x 47,50 cm).

Preuzeto:

U doba kad su se Židovi u duhu reformi cara Josipa II. kao "tolerirani" smjeli naseljavati u gradove i trgovišta kraljevine Hrvatske i Slavonije, Zagreb je bio malen, uspavan grad na rubu Monarhije. Sastojao se od dvije općine: slobodnog kraljevskog Gradeca i biskupskog grada, koje su imale vlastitu jurisdikciju - upravu i zakonodavstvo. Prvi doseljenici, aškenazi iz zemalja srednje Evrope, smjeli su se potkraj 18. i na početku 19. stoljeća nastaniti samo na njihovim rubnim područjima: u kaptolskom podgrađu, u Vlaškoj ulici - prastarom naselju obrtnika i trgovaca, i u gradečkom podgrađu u Donjem gradu, uglavnom u Petrinjskoj ulici.

Zamisao je ovog vodiča provesti sve zainteresirane onim područjima kulture i umjetnosti, arhitekture i privrede kojima su Židovi obilježili Zagreb, ali i pokazati što im je Zagreb značio." (cit). I zaista, ovaj vodič doprinos je (u)poznavanju povijesti židovske zajednice u Gradu Zagrebu, ali isto tako i značajnog dijela povijesti razvoja Grada. Zgradu "stare" Nacionalne i sveučilišne knjižnice (danas Hrvatski državni arhiv), Starčevićevog doma (danas Gradska knjižnica), Etnografskog muzeja, Hrvatskog školskog muzeja, Klinike za dječje bolesti, Klaićeva, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje... projektirali su arhitekti Lubynski, Honigsberg i Deutch, Fischer, Gomboš..., brojni su i liječnici, profesori, umjetnici, književnici, industrijalci, trgovci ostavili bogato nasljeđe. Vodič, pored priča o njima, sadrži i "priču" o holokaustu te sadašnjici zajednice. Sastavni dio publikacije je poster s kartom Grada s ucrtanih sedamnaest Davidovih zvijezda i brojevima koji označavaju točke od velike važnosti za židovsku zajednicu u Gradu Zagrebu te brojne fotografije.


Pogledajte sve od autora: Knežević, S.; Laslo, A.
Pogledajte sve od nakladnika: Predstavnik židovske nacionalne manjine Grada Zagreba; Židovska općina; Zagrebački holding, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Zagreb


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.