Početna Knjige Književnost Znanost o književnosti povijest književnosti Zbornik radova o Dragutinu Tadijanoviću 1991.-2007.

Jelcic, Dubravko (priredio): Zbornik radova o Dragutinu Tadijanoviću 1991.-2007.

Autor: Jelcic, Dubravko (priredio)
Šifra: 777-08-1
Izdavač: HAZU; Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 2007

Dimenzije: 17,50 x 24,50 cm.
Opseg: 629 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran. Zlatotisak na koricama i hrptu.
Stanje knjige: odlično.

S Interneta:
Ovo je treći zbornik radova o Dragutinu Tadijanoviću. Njime se zaokružuje 75 godina Tadijanovićeva pisanja i pisanja o Tadijanoviću.

Podsjetimo se: prvi zbornik o Tadijanoviću tiskan je o 75. obljetnici pjesnikova života, godine 1980., a uredili su ga Jure Kaštelan i Nedjeljko Mihanović. U njemu je tiskan izbor iz kritičke literature o Tadijanoviću od prvih napisa o njemu 1931. do 1979. Drugi zbornik, kao što se zna, uredio je Ivo Frangeš, tiskanje 1991., u povodu 85. obljetnice pjesnikova života, a obuhvaća kritički izbor iz literature o Tadijanoviću napisane u desetljeću od 1980. do 1990. I kao što je drugi zbornik bio nastavak onoga prvog, tako je i ovaj treći po redu nastavak drugoga, obuhvaćajući izabrane priloge o Tadijanoviću napisane od 1991. do 2005.

U međuvremenu, između drugog i ovoga trećeg Zbornika o Tadijanoviću, sastavljene su i objelodanjene tri različite, ad hoc nastale zbirke napisa o Tadijanoviću, koje bismo mogli nazvati zbornicima siti generis. To su, prvo, Tema Tadijanović, Zbornik o Dragutinu Tadijanoviću u povodu 95. pjesnikova rođendana, Slav. Brod 2002., priredio Vinko Brešić, a sastoji se od svih izlaganja podnesenih na prigodnom kolokviju u Gradskoj knjižnici u Slav. Brodu 7. studenoga 2002.; zatim, drugo, to je Brodska čitanka o Dragutinu Tadijanoviću 2005. za stoti rođendan, priredio Slavko Mirković, Slav. Brod, 2. studenoga 2005., s izabranim napisima o Tadijanoviću iz pera pisaca Brođana, razgovorima brodskih autora s Tadijanovićem, Tadijanovićevim napisima o piscima iz Broda, izborom iz ikonografije Dragutina Tadijanovića i Tadijanovićevim autobiografskim zapisima; i najzad, treće, Život i djelo Dragutina Tadijanovića, uredili Katica Čorkalo Jemrić i Martin Grgurovac, gdje su tiskana sva izlaganja na znanstvenom skupu o Tadijanoviću, održanom u Vinkovcima, 29. listopada 2005., u okviru jedanaestih po redu Dana Josipa i Ivana Kozarca.


Pogledajte sve od autora: Jelcic, Dubravko (priredio)
Pogledajte sve od nakladnika: HAZU; Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / povijest književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno