Zakon od 5. kolovoza 1914.

Šifra: 79-10-16
Izdavač: Tisak kr. zemaljske tiskare, Zagreb
Godina izdanja: 1914

Dimenzije: 21,50 x 28,00 cm.
Opseg: 64 stranica.
Uvez: meki, kartonski.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Puni naslov: Zakon od 5.kolovoza 1914. o opskrbi zemaljskih namještenika u Kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji, njihovih udova i siročadi. Službeno izdanje.

Iz knjige:

Pravo na opskrbu.
Članak 1. Pravo na opskrbu po propisima ovog zakona imadu činovnici i službenici, koji su namješteni sa stalnom plaćom ma u kojoj struci autonomne uprave kraljevina Hrvatske i Slavonije, te njihove udovice i sirote.
Članak 2. Jednako pravo (Čl. 1.), što se tiče opskrba, imadu:
1. činovnici i službenici namješteni kod sabora kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije;
2. činovnici i službenici namješteni kod javnih zaklada, koje stoje pod upravom kr. zemaljske vlade;
3. Članovi učiteljskog osoblja, namješteni kod zemaljskih zavoda i kod zavoda uzdržavanih iz javnih zaklada i javnih fundacija, stojećih pod upravom, kr. zemaljske vlade. Amo pripadaju i učitelji vježbaonica kod zemaljskih učiteljskih škola i pedagoškog odjela za obrazovanje pučkih učiteljica uz kr. žensku realnu gimnaziju u Zagrebu, te učitelji viših zemaljskih pučkih škola.
Na učitelje nižih pučkih škola ova se ustanova ne odnosi.
4. U činovni razred neuvršteni mjesečni plaćenici oružničtva i oružnička momčad.
Članak 3. Pravo na opskrbu po ustanovama ovog zakona (Čl. 37.) imadu i nadničari i radnici, koji su bili stalno namješteni kod autonomnih ureda, zavoda i poduzeća te njima jednaki namještenici, ako su pripadnici kraljevina Hrvatske i Slavonije ili zemalja krune sv. Stjepana u opće.
Koji su namještenici jednaki nadničarima i radnicima, ustanovit će ban naredbenim putem.
Da li je koji nadničar ili radnik ili njima jednak namještenik bio stalno namješten, može se prosuditi samo prigodom prestanka vršenja njegove službe.
Ustanove ovog paragrafa ne protežu se na služinčad, gospodarsku služinčad i osobe namještene u sličnom svojstvu. ...Pogledajte sve od nakladnika: Tisak kr. zemaljske tiskare, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.