Početna Knjige Zagreb Zagrebački Gornji grad nekad i danas

Zagrebački Gornji grad nekad i danas

Šifra: 105-19-34
Izdavač: JAZU, Zagreb
Godina izdanja: 1967

Dimenzije: 15,50 x 21,00 cm.
Opseg: 228 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Likovna oprema: Boris Dogan.
Autori fotografija: Ljerka Krtelj, Branko Balić, Lelja Dobronić, Muzej grada Zagreba, Arhiv Hrvatske u Zagrebu i Albertina u Beču.

Na kraju knjige: Plan Gornjega grada  i okolnih dijelova Zagreba iz katastarske mape (1862-1864).
Dimenzije plana: 24,50 x 21,00 cm.

O knjizi:
Ovaj je rad pokušaj da se građanima Zagreba i domaćim i stranim posjetiocima Gornjega grada pruži uvid u prošlost i sadašnjost ovog najzanimljivijeg i najcjelovitijeg dijela starog Zagreba.
Gornji grad je dio Zagreba o kojemu se više pisalo i govorilo nego o ikojem drugom dijelu ovoga grada, a i znatno više nego o mnogim drugim našim gradovima i mjestima, ako isključimo neke istaknute u Dalmaciji i Istri. O njemu je riječ u svim turističkim vodičima od onih najstarijih, izdanih u prošlom stoljeću, pa do onih koji danas izlaze. Gornji grad, uz Kaptol, sadržaj je pojma kojemu je Đuro Szabo između dva rata dao širok publicitet pod imenom »Stari Zagreb« i za njega se veže veli­ki m dijelom povijest Zagreba.
Gornji grad je onaj dio Zagreba koji je već 1242. godine priskrbio sebi tada časno ime i privilegirani položaj »kraljevskog i slobodnoga grada na brdu Gradecu zagrebačkome«, a koji se u izvorima spominje već 1201. godine (kako se dosad smatra). Iako su Kaptol i Vlaška ulica, prema sačuvanim povijesnim izvorima, više od stotinu godina stariji od Gradeca (osnutak zagrebačke biskupije 1094. godine), ima i Gornji grad svoju povijest od preko sedam stoljeća.
Usprkos starosti Gradeca i činjenici da se o njemu dosta pisalo, jav­nost ipak ne poznaje dovoljno objekte koji ga tvore i koji sačinjavaju ono što mi danas vidimo kao Gornji grad - kontinuirani nastavak srednjo­vjekovnoga Gradeca...Pogledajte sve od nakladnika: JAZU, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Zagreb


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.