Početna Knjige Zagreb Zagreb se mijenja

Mattioni, Vladimir: Zagreb se mijenja

Autor: Mattioni, Vladimir
Šifra: 395-18-37
Izdavač: UP-2M, Zagreb
Godina izdanja: 2003

Dimenzije: 15,00 x 17,00 cm.
Opseg: 206 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

O knjizi:

Knjiga «Zagreb se mijenja» zamišljena je kao slikovnica urbanih promjena u Zagrebu u periodu 2000.-2003. Nakon desetogodišnjeg zastoja u gradu su se nakon 2000. odigrale značajne urbane promjene, naročito u njegovim rubnim zonama koje su bitno izmijenile lik grada pretvarajući doskorašnju periferiju u nova središta zbivanja s novim i brojnim komercijalnim i poslovnim sadržajima.
Istovremeno je bespravno građenje uzelo tolikog maha da je preobrazilo čitave dijelove grada, najviše u rubnim zonama, ali bespravno građenje je u raznim oblicima postalo praksom u svim dijelovima grada bez izuzetka – bilo da se radi o novim naseljima, interpolacijama ili pak pregrdnjama ili dogradnjama postojećih građevina.
Stanogradnja je odvojena od razvoja infrastrukture i getoizirana na lokacije koje su postale raspoložive nakon gašenja pojedinih velikih programa kao što su kompleksi industrije ili vojne infrastrukture. Rigidni programi POS-a nisu niti elementarno povezani u zajedničke razvojne urbane programe grada i investitora. Preobrazba dijelova grada namijenjenih POS izgradnji stoga ima elemente bespravne gradnje koja je legislativno korektna ali je urbanistički potpuno neregulirana.
Građenje u javnom sektoru postalo je zanemarivo za procese urbane transformacije. Uglavnom se zadržalo na razini proteklog decenija i to najviše u domeni infrastrukture koju ne prati programska koncentracija drugih sadržaja kao što su stanovanje, javni servisi i javni standard.
Te tri domene urbane preobrazbe osnovni su sadržaj knjige. U zadnjem dijelu knjiga prikazuje proceduralne nesporazume oko donošenja novoga GUP-a koji kulminiraju poznatim skandaloznim događajem u uredu gradonačelnice, te njegovim posljedicama.
Ovi događaji upućuju na stručnu domenu koja je posve nespremna shvatiti i stručno interpretirati na novi način stvarne tokove promjena, njihove aktere i centre društvene moći. Struci tako izmiču iz vidokruga čitavi kompleksu društvenih zbivanja koji se realiziraju na područjima najniže stručne kontrole bez ikakvih instrumenata kojima bi se novim procesima moglo upravljati.   
Knjiga sadrži uvodni esej o urbanim promjenama u tranzicijskim uvjetima, statističke podatke o razvoju grada te izvode iz tekstova objavljenih u različitim medijima. Teme knjige složene su u cjeline koje se odnose na poslovno, privremeno, bespravno i javno građenje.
Knjiga je uređena kao «tabloid» u formatu knjige. Skoro sve fotografije načinjene su u zadnja dva mjeseca prije izlaska knjige tako da u potpunosti odražavaju novo stanje u gradu i po prvi puta na jednome mjestu donose novu sliku grada u recentnim promjenama.


Pogledajte sve od autora: Mattioni, Vladimir
Pogledajte sve od nakladnika: UP-2M, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Zagreb


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno