Početna Knjige Škrinjica s blagom stare i rijetke knjige - izbor hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku Začetak i razvitak Hrvatskog kazališta sa stručnog stanovišta

Simeonović, M.N.: Začetak i razvitak Hrvatskog kazališta sa stručnog stanovišta

Autor: Simeonović, M.N.
Šifra: 101-21-59
Izdavač: Tisak Antuna Scholza, Zagreb
Godina izdanja: 1905

Dimenzije: 15,00 x 22,50 cm.
Opseg: 175 stranica.
Uvez: tvrdi poluuvez (platno/ plastificirani karton); naknadno aplicirana originalna naslovnica.
Stanje knjige: korice s oštećenjima, unutrašnjost uredna

S crno-bijelim fotografijama umjetnika u tekstu.

O djelu:

Prošlo deset godina, od kad se naša Thalia preselila iz gornjeg u doinji grad Zagreb. Svukla svoje staro, skromno ruho i zaodjenula se sjajnim plaštem, koji joj narod darovao u znak svoje ljubavi i svoga štovanja. Tu ljubav i to štovanje stekla si glumačka umjetnost uz hrvatsku riječ u staroj kazališnoj zgradi na Markovu trgu. U toj zgradi otpočeo je trajni rad hrvatskih glumaca. Prestali hvalevrijedni pokušaji diletanata, jer se nastojanjem rodoljuba složilo glumačko društvo, koje je pod vodstvom genijalnog reditelja i glumca Josipa Freudenreicha preuzelo svetu zadaću, da tu kulturnu granu hrvatskog naroda podigne do visine inih europskih naroda. U prkos tome, da je Zagreb već godine 1834. imao svoju kazališnu zgradu, koju je na svoj trošak sagradio odlični gradjanin Kristo Stanković, to se u njoj hrvatski glumci udomili tek godine 1862. Sve dotle prepuštala se zgrada tudjincima, i to Nijemcima, Magjarima i Talijanima. Beograd i Novisad imali već svoje glumce i svoju narodnu pozornicu, al Zagreb još uvijek ne.



Pogledajte sve od autora: Simeonović, M.N.
Pogledajte sve od nakladnika: Tisak Antuna Scholza, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.