Početna Knjige Prirodne znanosti statistika Vjerojatnost i statistika

Elezovic, Neven: Vjerojatnost i statistika

Autor: Elezovic, Neven
Šifra: 95-20-1
Izdavač: Element, Zagreb
Godina izdanja: 2017

Puna knjižarska cijena: 119,00 kn

Naša cijena

76,50 kn
90,00 kn

Vaša ušteda: 42,50 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 340 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Knjiga izgleda kao nova!

Vjerojatnost i statistika.

1. izdanje.

Iz predgovora:


Udžbenik je podijeljen u tri dijela.
Nakon osnovnih pojmova teorije vjerojatnosti obrađuju se diskretne slučajne varijable. Detaljno se proučavaju najvažniji tipovi diskretnih slučajnih varijabla: geometrijska, binomna i Poišonova razdioba.
U drugom dijelu proučavaju se neprekinute slučajne varijable i vektori.Naglasak je ponovo na proučavanju najvažnijih razdiobe i vjerojatnostnih modela. Bitni pojmovi teorije vjerojatnosti poput konvergencije slučajnih varijabla, graničnih teorema, zakona velikih brojeva, centralnog graničnog teorema mogu se samo spomenuti i donekle objasniti, ali je daleko izvan mogućnosti dati punu općenitost i strogi dokaz svih navedenih teorema.
Treći dio predstavlja uvod u matematičku statistiku. Matematička statistika izuzetno je važno područje u mnogim profesijama. U nekima se osnove statističke metode objašnjavaju i bez predznanja teorije vjerojatnosti što je dakako moguće, ali u principu beskorisno. Da bi se donio neki zaključak temeljem proučavanja statističkih podataka, student mora biti potpuno svjestan na čemu se temelji promatrani model, što je nemoguće bez poznavanja teorije vjerojatnosti. Stoga je u ovom dijelu umjesto gomilanja različitih statističkih testova naglasak na temeljitoj definiciji ključnih statističkih pojmova - statistike (u užem smislu), uzroka, hipoteza, testova.
U udžbeniku se može pronaći mnoštvo riješenih zadataka kao i zadataka za samostalnu vježbu.Pogledajte sve od autora: Elezovic, Neven
Pogledajte sve od nakladnika: Element, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Prirodne znanosti / statistika


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.