Početna Knjige Flora i fauna agronomija Visokorodne sorte pšenice

Miladinović, Najdan et al.: Visokorodne sorte pšenice

Autor: Miladinović, Najdan et al.
Šifra: 162-19-2
Izdavač: Nolit, Beograd
Godina izdanja: 1974

Dimenzije: 14,00 x 20,00 cm.
Opseg: 332 stranice.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Autori: Najdan Miladinović, Borivoje Ćirić, Dušan Jovanović.

Iz predgovora:
Stvaranju potpuno novih tipova sorta pšenice visoke rodnosti i dobrog kvaliteta prethodila su dugotrajna sistematska proučavanja bioloških osobina, fiziologije ishrane, agrotehnike i zaštite ove izuzetno važne kulture.

Ova dostignuća i proizvodna iskustva uglavnom su saopštena našoj javnosti preko naučnih i stručnih časopisa, ili u vidu posebnih prigodnih publikacija. Zbog takvog stanja u pogledu prezentiranja ovih dostignuća, javila se potreba da ona budu objedinjena i kritički obrađena u okviru jedne publikacije. Tako je i nastala ova knjiga.

Pisci ove knjige bi svakako, s manje uspeha obradili materiju da nisu dobili punu podršku i pomoć naučnih radnika, a posebno selekcionara. Ova pomoć sastojala se pre svega u tome što su selekcionari: dr Slavko Borojević, dr Todor Mišić, mr Vaso Momčilović, inž. Desimir Mikić (svi iz Instituta za poljoprivredna istraživanja u Novom Sadu); dr Josip Potočanac (Institut za oplemen javan je i proizvodnju bilja u Zagrebu); dr Zvonimir Mađarić, dr Mato Valenčić, dr Julije Martinčić (svi iz Poljoprivrednog instituta u Osijeku); dr Milanka Janković, dr Aleksa Popović, inž. Jelisaveta Miržinska, inž. Zivko Jestrović (svi iz Zavoda za strna žita u Kragujevcu); dr Aleksandar Đokić (Poljoprivredni fakultet u Zemunu) i dr Salih Hadžiselimović (Institut za poljoprivredna istraživanja u Banjaluci) za ovu knjigu napisali posebne prikaze svojih selekcija ili su dozvolili da se njihovi ranije objavljeni radovi u integralnom tekstu koriste za ovu knjigu. Takođe je značajna pomoć dr Milojka Anđelkovića koji je dao prikaze za sorte NS-100, marijanu, sremečicu i pelagoniju. Ukoliko je bila potrebna redukcija tih tekstova, u prvom redu prema raspoloženom prostoru, taj posao je obavio dr Najdan Miladinović.


Pogledajte sve od autora: Miladinović, Najdan et al.
Pogledajte sve od nakladnika: Nolit, Beograd
Pogledajte sve iz područja: Flora i fauna / agronomija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.