Početna Knjige Umjetnost glazba glazba-razno Violinski koncerti Ivana Jarnovića

Katalinić, Vjera: Violinski koncerti Ivana Jarnovića

Autor: Katalinić, Vjera
Šifra: 47-23-67
Izdavač: Hrvatsko muzikološko društvo, Zagreb
Godina izdanja: 2006

Dimenzije: 17,50 x 24,00 cm.
Opseg: 262 stranice.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: kao nova.

Glazbeni aspekt i društveni kontekst njihova uspjeha u 18. stoljeću.

Serija Muzikološke studije ; br. 9.

Preuzeto:

Nadovezujući se na svoj prethodni rad Sonatnost u violinskim koncertima Ivana Jarnovića, autorica je nastavila istraživanje u poglavlju o koncertima u 18. st. te analitičkom poglavlju o prvim, sonatnim, stavcima, pridodaje još tri poglavlja koja se ovdje po prvi puta izlažu. U analitičkim poglavljima o srednjim stavcima i o finalnim stavcima donosi iscrpne analize skladateljskih postupaka, izbora tema, odnosa solista i ansambla i sl. Opsežno poglavlje o društvenom kontekstu Jarnovićeva djelovanja prikazuje sustav koncertnog života kraja 18. stoljeća s lokalnim specifičnostima u pojedinim europskim sredinama, a na Jarnovićevu je primjeru pokazano na koji se način uklopio u taj sustav te kojim je skladateljskim postupcima potaknuo prihvaćanje i popularnost svojih djela. Iako su violinski koncerti u fokusu istraživanja, brojne reference na ostali – komorni – skladateljev opus po prvi put donose podatke i o toj skupini djela. Tekst je popraćen brojnim notnim primjerima koji pojašnjavaju analitički postupak, te ilustracijama vezanima uz biografski dio koji je također nanovo napisan na temelju najnovijih rezultata autoričinih istraživanja i općih spoznaja. To je prvi tekst u hrvatskoj muzikološkoj literaturi koji se bavi internacionalnom problematikom te odčitava dobro poznavanje literature, ali i dosege autoričina samostalnog istraživanja. Knjiga je zaključena tematskim katalogom violinskih koncerata sa svim potrebnim podacima, te opširnom i ažurnom bibliografijom. Knjiga je artikulirana u 8 poglavlja, s 47 notnih primjera, 7 tablica i 168 bibliografskih referenci.


Pogledajte sve od autora: Katalinić, Vjera
Pogledajte sve od nakladnika: Hrvatsko muzikološko društvo, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / glazba / glazba-razno


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.