Početna Sport Veslanje

Žeželj, Andra: Veslanje

Autor: Žeželj, Andra
Šifra: 253-21-38
Godina izdanja: 1978

Dimenzije: 16,50 x 24,00 cm.
Opseg: 198 stranica.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: vrlo dobro.

O knjizi:

Ova knjiga je pokušaj da se sažeto izlože osnovi sportskog veslanja u skladu sa savremenim shvatanjima i najnovijim saznanjima. Namenjena je kako mladim perspektivnim veslačima tako i trenerima kao podsticaj na razmišljanje o problemima koji bi ih mogli interesovati u ovoj vrsti sporta. Pisac je nastojao da prikrije, koliko je to ljudski mo­guće, svoje lične stavove ili predilekcije po pitanjima koja još nisu sasvim prečišćena, trudeći se da da što objektivniji pristup celokupnom problemu veslanja kao sporta, u želji da podstakne i druge na traženje novih, možda boljih, puteva ili rešenja za najviša dostignuća.
Praktična iskustva prikupljena u toku od gotovo dva veka sačinja­vaju bogatu riznicu zapažanja i načela, zasnovanih na jednoj, više ili manje objektivnoj osnovi, koja čine ono što nazivamo »teorijom« ve­slanja. Iz ovoga je jasno da veština veslanja ne može da bude stvar proizvoljnog ličnog nahođenja bilo veslača bilo trenera, već mora po nužnosti da se zasniva na naučnim postavkama fizike i biologije. Po­znavanje mehaničkih zakona na kojima počiva brzo kretanje čamca, kao i poznavanje bioloških zakona po kojima radi čovečiji organizam, osnov­na su pretpostavka za razumevanje veslanja kao sportske, tj. takmičar­ske, aktivnosti.
Ovi zakoni su, na žalost, u veslačkoj praksi, našoj i stranoj, još prilično slabo poznati. U njoj još uvek preovlađuju lična shvatanja ili predubeđenja pojedinih trenera, vrlo često zastarela, nepouzdana i neproverena. Međutim, da bi bila upotrebljiva ona treba da budu potvr­đena kroz objektivna, to jest eksperimentalna, teorijska ispitivanja. U veslanju - jednom od tehnički najsloženijih sportova - ovo je od po­sebnog značaja. To i jeste pravi cilj ove knjige.
A. Ž.


Pogledajte sve od autora: Žeželj, Andra
Pogledajte sve iz područja: Sport


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.