Sacher-Masoch, Leopold von: Venera u krznu

Autor: Sacher-Masoch, Leopold von
Šifra: 355-19-2
Izdavač: Vox digital, Zagreb
Godina izdanja: 2003

Dimenzije: 14,00 x 20,00 cm.
Opseg: 160 stranica.
Uvez: meki, kartonski; s preklopom.
Stanje knjige: odlično.

O knjizi:

"Ošini, draga gospodarice, i izliječi mu srce", stih je iz pjesme "Venus in Furs" (Venera u krznu), objavljene 1967. na "banana" albumu legendarnih Velvet Undergrounda, inspirirane istoimenom novelom Leopolda von Sacher-Masocha. Iako je i u vrijeme objavljivanja (1870.) bila rado čitana, ova je nevelika knjiga velikog utjecaja dostojnu interpretaciju onkraj psihijatrijskih priručnika dočekala tek stoljeće kasnije, u vrijeme spomenutih Velveta, kad su zaredala obnovljena i kritička izdanja, ekranizacije i kazališne adaptacije... da bi nakon gotovo pola stoljeća došlo do prave erupcije interesa za njezine soft-porno trabante i knjige slične provenijencije s temom seksualnog podčinjavanja i robovanja "gospodarima", predvođene bestselerom "Pedeset nijansi sive".

Ali manimo se nijansi i vratimo se još malo začetniku i izvorniku, jer "sve su ostalo nijanse", kako je to svojevremeno predmnijevao i otpjevao popularni zabavljač. Sacher-Masoch u "Veneri u krznu" uzdiže užitak u patnji do trijumfa, pa tako njegov junak Severin od svoje okrutne gospodarice Vande s radošću trpi i zaziva najgora poniženja: "Želim se klanjati ženi, a to mogu samo ako ona prema meni bude okrutna", kaže.

Obrazac takva ponašanja bečki će neurolog Richard von Krafft-Ebing, prema autorovu prezimenu, potom ovjekovječiti pojmom "mazohizam". I tako je Sacher-Masoch, a sve je počelo kad je osjetio potrebu da ispriča svoju životnu priču, izazvao domino efekt koji traje i traje...


Pogledajte sve od autora: Sacher-Masoch, Leopold von
Pogledajte sve od nakladnika: Vox digital, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Svjetska proza i drama / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno