Početna Knjige Književnost Znanost o književnosti teatrologija Uvod u primijenjeno kazalište: Čije je kazalište?

Uvod u primijenjeno kazalište: Čije je kazalište?

Autor: Lukić, Darko
Šifra: 142-18-3
Izdavač: Leykam international, Zagreb
Godina izdanja: 2016

Puna knjižarska cijena: 198,00 kn

Naša cijena

120,00 kn
150,00 kn

Vaša ušteda: 78,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 12,50 x 20,00 cm.
Opseg: 326 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

O knjizi:

Knjiga "Uvod u primijenjeno kazalište" Darka Lukića daje sažet i pregledan uvid u vrlo široko i raznovrsno područje koje se od 1990-tih godina naziva primijenjenim kazalištem. Riječ je o širokom spektru izvedbenih praksi koje su se razvijale od 1970-tih godina (ukorijenjene i utemeljene, kako to knjiga pokazuje, u znatno starijim tradicijama i iskustvima) a pojavljuju se pod nazivom kazalište u zajednici, odgojno kazalište, kazalište za obrazovanje, kazalište za napredak, forum teatar, društveno kazalište i sl.

Knjiga se bavi temama kao što su inkluzivno kazalište, primijenjeno kazalište kao oblik izvedbenog angažiranja i predstavljanja osoba s invaliditetom i kroničnim bolestima, zatim s tim usko povezano terapijsko kazalište (područja psihodrame i dramske terapije, kazališta u bolnicama i izvedbe povezane s paljativnom skrbi) zatim segment izvedbenog predstavljanja socijalno različitih (siromašni, neobrazovani, stranci, useljenici), kao i kazalište za društveni razvoj, izvedbeni aktivizam te participativno kazalište.

Posebno su predstavljena kazalište za obrazovanje kao i kazalište u zajednici (forum teatar, proces teatar, kazališna prevencija nasilja i sl.)

Zasebne cjeline, također, predstavljaju i kazalište u zatvorima i popravnim ustanovama, izvedbene prakse povezane s resocijaliziranjem, prijenosom socijalnih vještina, kao i razvojno kazalište (nerazvijeni krajevi, ekologija, održivi razvoj). Knjiga predstavlja i kulturnu reprezentaciju manjina kroz kazalište, zasebno za osobe treće dobi, za rasne, vjerske i etničke manjine, kao i za rodne manjine, queer kulturu i uopće probleme drugosti u kazalištu.

Kroz pojedinačne prikaze različitih vrsta i podvrsta primijenjenoga kazališta, cjelovito komentira općenite probleme kazališta drugačijih, različite isključene zajednice, kao i pitanja inkluzivnosti kazališta, društvenih konstrukcija norme, izvedbeno preispitivanje socijalno konstruiranih entiteta i kulturnu reprezentaciju različitih u odnosu na većinu.

 Pogledajte sve od autora: Lukić, Darko
Pogledajte sve od nakladnika: Leykam international, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / teatrologija


Novosti

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno