Početna Knjige Umjetnost glazba glazba-razno Uvod u klavirsku interpretaciju

Zlatar, Jakša: Uvod u klavirsku interpretaciju

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 157 stranica.
Uvez: meki, kartonski.
Stanje knjige: vrlo dobro.

S posvetom i potpisom autora.

Metodika klavira II.

Predgovor:
Uvod u klavirsku interpretaciju namijenjen je prije svega studentima klavira (budućim nastavnicima), ali i svima onima koje zanima muzička interpretacija uopće. Prvi dio Metodike bavio se pitanjima tehnike sviranja klavira i sviračkim aparatom. U ovom se dijelu govori o čitanju klavirske partiture, odnosno pokušajima razumijevanja skladateljeve muzičke ideje, što je preduvjet pravilne interpretacije. Pri tome se čitalac često upućuje na početke klavirske nastave, jer tamo počinje i upoznavanje tajni notnog zapisa i načina realiziranja nekog interpretativnog problema. Ipak, ovdje nije u prvom planu sama nastava,već umijeće ozvučenja notnog teksta.
Pišući ovaj udžbenik našao sam se pred brojnim problemima, jer je trebalo sistematizirati fenomene koji po svom značaju ne trpe sistematizaciju. Muzička interpretacija je u biti oblikovanje (klavirskog) zvuka, a ono može poprimiti neizmjerno mnogo zadovoljavajućih rješenja. Zato je bilo teže postaviti pravilo nego pronaći iznimke, jer je i sama umjetnost na neki način iznimka.
Zanimljivo je da se manji broj radova iz inače bogate metodičke literature o sviranju klavira sustavno bavi interpretacijom. To je prije svega Uvod u pravu umjetnost sviranja na klaviru C.Ph.E.Bacha, napisan još davne 1750, a zatim Kullakova Estetika klavirskog sviranja (1861). U novije vrijeme pojavile su se još dvije vrlo vrijedne knjige iz tog područja: Učenje Artura Schnabela K.Wolffa (1972) i Principi klavirske tehnike i interpretacije (1981) K.Taylora. Navedena literatura, a i brojni seminari i predavanja o interpretaciji, posebno A.Ciccolinia, I.Mačeka, E.M.Timakina i R.Kehrera, te poticaji koje mi je pružao rad sa studentima, bili su ideja vodilja ovog udžbenika.
Veliku zahvalnost dugujem i svome profesoru Ladislavu Šabanu što me zainteresirao i uveo u ovu problematiku. Zahvaljujem i svima onima koji su pročitali rukopis udžbenika, a posebno recenzentima Ivi Mačeku, Jurici Muraiu, Vladimiru Krpanu i E.M.Timakinu.


Pogledajte sve od autora: Zlatar, Jakša
Pogledajte sve od nakladnika: Muzička akademija Sveučilišta; Muzički informativni centar Koncertne direkcije, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / glazba / glazba-razno


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno