Početna Knjige Humanističke znanosti povijest hrvatska Ustaško domobranska legija pod Staljingradom

Ustaško domobranska legija pod Staljingradom

Autor: Kljakic, Dragan
Šifra: 922-19-89
Izdavač: August Cesarec, Zagreb
Godina izdanja: 1979

Dimenzije: 13,50 x 19,50 cm.
Opseg: 196 stranica.
Uvez: tvrdi, platneni; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično.

Na kraju knjige crno-bijele fotografije.

U ovoj knjizi, pisanoj na temelju dosada nepoznatih dokumenata i ratnih dnevnika po prvi put se objavljuju istine iz mračnoga i za današnjega Čitatelja maglovitoga razdoblja drugoga svjetskog rata.

Malo je kome poznato da je dr Ante Pavelić, ustaški poglavnik, poslao na klaonicu oko 4000 tobožnjih dobrovoljaca čime je Hitleru plaćao »nezavisnost« takozvane Nezavisne Države Hrvatske.

Za razliku od ostalih kvislinških jedinica na Istočnom frontu kojima su komandirali vlastiti oficiri - Talijani, Rumunji, Mađari, Slovaci i Španjolci Pavelić je Hitlerovim oficirima dozvolio izravnu komandu nad legionarima 369. ustaško-domobranske pješadijske pukovnije. Legionari, tobožnji dobrovoljci postavljeni su u prve redove staljingradske bitke kao topovsko meso u borbama za koje je već odavno bilo jasno da su izgubljene. Među njima bilo je i onih koji su, shvativši da su izigrani, po zadatku KPJ prebjegli na sovjetsku stranu.

Pored dosada neobjavljenih dokumenata i zapisa knjiga donosi i razgovore sa rijetkim preživjelim borcima i jedne i druge strane - između ostalog i sjećanja sovjetskog maršala Andreja Ivanoviča Jerjomenka, bivšeg komandanta staljingradskog fronta.


Pogledajte sve od autora: Kljakic, Dragan
Pogledajte sve od nakladnika: August Cesarec, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno