Uspon i pad Trećeg Reicha I-IV

Autor: Shirer, William L.
Šifra: 381-19-8
Izdavač: Znanje, Zagreb
Godina izdanja: 1977

Dimenzije: 12,50 x 21,00 cm.
Opseg: 1774 stranice u 4 sveska.
Uvez: tvrdi, platneni; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjiga: vrlo dobro; zaštitni ovici neznatno pohabani.

Knjiga 1: USPON ADOLFA HITLERA. TRIJUMF I KONSOLIDACIJA
Knjiga 2: PUT U RAT
Knjiga 3: RAT - PRVE POBJEDE I PREKRETNICA
Knjiga 4: POČETAK KRAJA / PAD TREĆEG REICHA

Iz autorova predgovora:

»lako sam živio i radio u Trećem Reichu u prvoj polovici njegova kratkog života, motreći izbliza kako Adolf Hitler učvršćuje svoju diktatorsku vlast u toj velikoj i zagonetnoj naciji, a zatim kako ju je poveo u rat i osvajanje, to osobno iskustvo ne bi me ponukalo da napišem ovu knjigu. Na to me potaknulo nešto što je vjerojatno jedinstveno u povijesti. Na svršetku drugog svjetskog rata pala je u ruke pobjedničkim silama većina tajnih arhiva njemačke vlade i svih njezinih ogranaka, među njima Ministarstva vanjskih poslova, kopnene vojske i mornarice, Nacionalsocijalisti-čke stranke i Himmlerove tajne policije. Vjerujem da nikada prije nije u ruke suvremenih povjesničara palo tako neprocjenjivo blago. Dotad su velike države, čak i kad su bile pobijeđene u ratu a njihove vlade srušene u revoluciji, kao što se dogodilo u Njemačkoj i u Rusiji 1918, uspjele spasiti i sačuvati svoje arhive, i samo su oni dokumenti naposljetku objavljeni koji su služili interesima režima što je slijedio. Treći Reich se u proljeće 1945. tako naglo slomio da je ostala ne samo golema količina njegovih tajnih dokumenata, već i drugog izvanredno vrijednog materijala, npr. osobni dnevnici, zapisnici s povjerljivih razgovora i konferencija, tajna korespondencija, čak i zapisi telefonskih razgovora nacističkih vođa koje je snimala posebna služba što ju je bio uspostavio Hermann Goring u Ministarstvu avijacije.«


Pogledajte sve od autora: Shirer, William L.
Pogledajte sve od nakladnika: Znanje, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / nacizam i fašizam


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.