Uliks I-II

Autor: Joyce, James
Šifra: 1365-18-19
Izdavač: Europapress holding, Zagreb
Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 13,00 x 20,00 cm.
Opseg: 804 stranice u dva sveska.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjiga: odlično.

Biblioteka Jutarnjeg lista, Lektira - klasici, knjige 13 i 14.

Prijevod: Zlatko Gorjan.

S poleđine knjige:

James Joyce ključna je figura europskog književnog moderniz­ma. Rođen je 1882. godine u Dublinu, kao najstariji sin u obitelji s četrnaestero djece pa iako u dvadesetdrugoj godini zauvijek napušta Irsku, literarno će zauvijek ostati vjeran dublinskim te­mama. Umire u Zurichu 1941. godine.
Godine 1907. objavljuje zbirku poezije »Komorna glazba«. Se­dam godina kasnije izlazi zbirka priča »Dublinci«, a iste godine u časopisu The Egoist počinje izlaziti roman »Portret umjetnika u mladosti«. Tijekom 1918. u američkom časopisu »The Little Review« izlaze prvi nastavci »Uliksa« , a zbog sudske zabrane prouzročene navodnom opscenošću teksta prekida se objav­ljivanje. Cjelovit roman objavljen je u Parizu 1922. Godine 1939. izlazi »Bdijenje Finnegana«.
Roman »Uliks«, prema mišljenju mnogih, navažniji je roman dvadesetog stoljeća. Njegova se radnja odvija 16. lipnja 1904. godine. Joyce je, naime, tog datuma upoznao životnu ljubav Noru. Roman donosi velik broj stilskih inovacija, pripovjednih tehnika, zahtjevne je i složene kompozicije, a koncentriran je na tri lika; akvizitera oglasa Leopolda Blooma, njegovu ženu Molly i mladog intelektualca Stephena Dedalusa. Zanimljivo je da se navedeni datum u Dublinu te među Joyceovim štovateljima obilježava kao Bloomsday u čast »Uliksu« i njegova junaka Leopolda Blooma.Pogledajte sve od autora: Joyce, James
Pogledajte sve od nakladnika: Europapress holding, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Rasprodaja


Novosti

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno