Serdar, Vladimir: Udžbenik statistike

Autor: Serdar, Vladimir
Šifra: 20-18-15
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 1977

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 401 stranica.
Uvez: tvrdi, kartonski.
Stanje knjige: odlično.

Deseto izdanje.

IZ PREDGOVORA:
...Čitavu materiju podijelio sam u dva dijela.

U prvi dio uvrstio sam one statističke metode kojima se upoznaju, opisuju, uspoređuju i analiziraju pojave (statistički skupovi). Za primjenu tih statističkih metoda upotrebljavaju se informacije (podaci) o svim jedinicama (elementima) pojave. Izabrao sam od elementarnih statističkih metoda one koje mora poznavati svatko tko se želi koristiti statistikom. Proučavajući prvi dio udžbenika, čitalac se može osposobiti da ispravno, za svoje potrebe, odabire izvore stati­stičkih podataka, da ocjenjuje njihovu upotrebljivost i vjerodostojnost. Nastojao sam da čitaoca naučim čitati i tumačiti statističke tabele i grafikone, da ga naučim kako da u rješavanju konkretnog zadatka sam sastavlja najsvrsishodnije analitičke tabele i konstruira grafikone. Izložio sam kako se daljom obradom statističkog materijala izračunavaju pokazatelji i koeficijenti potrebni za usporedbu i analizu strukture i dinamike pojava, kao i za proučavanje i mjerenje veza među pojavama.

Taj dio statističkih metoda naziva se u statističkim udžbenicima »deskrip­tivna statistika«. To je kao što vidimo, dalek pomak prvih početaka stati­stike koja je nastala radi potreba »opisa« stanja (statusa) države. Prvi dio udžbenika predstavlja zaokruženu cjelinu, i čitalac, ako nema većih ambicija, ili ako mu nije više potrebno, može time završiti jer će mu već samo pozna­vanje tih metoda mnogo koristiti u praksi pri rješavanju konkretnih zadataka.

Taj prvi dio mogu, osim toga, savladati i oni koji imaju samo elementarno znanje iz matematike, tim više što su izlaganja svih metoda popraćena pri­mjerima na kojima čitalac može lako slijediti postupak, upoznati i shvatiti sadržaj i značenje rezultata dobivenih primjenom statističke metode.

Poznavanje statističkih metoda izloženih u prvom dijelu udžbenika ne­ophodno je svakome tko želi upoznati i naučiti složenije statističke metode.

Primjena statističke metode i onda kada raspolažemo podacima samo za manji dio statističkog skupa (pojave), za određeni mali broj elemenata pojave koja se statističkom metodom proučava, omogućila je naglu ekspanziju pri­mjene statistike gotovo u sva područja istraživanja životnih fenomena. To je bio poticaj za veoma brz uspon statistike kao znanstvene metode i njezinu afirmaciju u praktičnoj primjeni. Time je ostvarena mogućnost da se planiraju i statističkom metodom izvode eksperimenti i u sferi društvenih pojava. Te su statističke metode omogućile da se do potrebnog dokumentacijskog materijala može doći i skromnim sredstvima, jednostavnijom organizacijom, a rezultati i zaključci dobivaju se mnogo brže.

Taj dio statistike često se naziva »reprezentativna statistika«. Tom se metodom na temelju reprezentativnog uzorka procjenjuju karakteristike pojave koja se proučava ili se provjeravaju, na temelju podataka dobivenih iz uzorka, pretpostavke koje se postavljaju s obzirom na neku pojavu što se proučava. U drugom dijelu udžbenika izložio sam elemente reprezentativne statističke metode, u želji da čitaoca osposobim da sam može obavljati istraživanja i do­nositi zaključke. Poznavanje tih. osnova dovoljno je za dalje samostalno učenje i usavršavanje u primjeni reprezentativne statističke metode...

V. Serdar
Pogledajte sve od autora: Serdar, Vladimir
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Prirodne znanosti / statistika


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.