Početna Knjige Humanističke znanosti povijest hrvatska U potrazi za mirom i blagostanjem

Čoralić, Lovorka (urednica): U potrazi za mirom i blagostanjem

Autor: Čoralić, Lovorka (urednica)
Šifra: 936-19-27
Izdavač: Matica Hrvatska, Zagreb
Godina izdanja: 2013

Puna knjižarska cijena: 240,00 kn

Naša cijena

180,00 kn

Vaša ušteda: 60,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 21,00 x 29,00 cm.
Opseg: 553 stranice.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

Puni naslov: U potrazi za mirom i blagostanjem. Hrvatske zemlje u 18. stoljeću.

Bogato opremljeno fotografijama, reprodukcijama i kartama u boji u tekstu.
Tisak na kvalitetnom sjajnom papiru.

Sa stranice nakladnika:
Razjedinjenost hrvatskih zemalja, protuosmanski ratovi i oslobađanje dijela hrvatskoga etničkog prostora, migracije i demografski oporavak, reformski zahvati habsburških vladara na hrvatskome sjeveru i razvojni kontinuitet juga, gospodarski zamah pomorske trgovine, crkvene reforme i administrativni preustroj, bile su samo neke od temeljnih, nosivih odrednica koje obilježavaju 18. stoljeće hrvatske povijesti. U Zapadnoj je Europi to stoljeće - posljednje u ranome novovjekovlju - obilježeno i kao doba prosvjećenosti, galantnosti, raskošnoga baroka i prpošnog rokokoa, doba intelektualizma i stremljenja ka sreći koja se više ne odnosi samo na privilegiranog pojedinca, već na društvo u cjelini. Duh prosvjećenog stoljeća nije mimoišao ni hrvatske krajeve, nejednako se - s većim ili manjim zakašnjenjima i ovisno o zadanosti društvenoga razvoja pojedinih regija - odražavajući u svim temeljnim životnim sastavnicama…

Ova knjiga, u cijelosti usmjerena na hrvatsko 18. stoljeće, kroz dvadesetak poglavlja podijeljenih u tri središnje tematske cjeline teži predstaviti temeljne razvojne sastavnice toga prosvjećenoga doba. Od onih sastavnica koje se, promatrane na globalnoj, općehrvatskoj razini, odnose na vojno-politička zbivanja, upravne ustanove i sustav vlasti, sudstvo i prosvjetu, vojsku, zdravstvo, crkvene i vjerske prilike i svakodnevlje, do istih tih razvojnih čimbenika promatranih u svakoj od hrvatskih povijesnih regija zasebno. Naposljetku, u završnoj cjelini knjige hrvatske su zemlje predstavljene u međunarodnome kontekstu, promatrane s pozicija državno-političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa s europskim zemljama, ponajprije s onima u koje su bile uključene kao dio većih državnih cjelina.Pogledajte sve od autora: Čoralić, Lovorka (urednica)
Pogledajte sve od nakladnika: Matica Hrvatska, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.