Dürrenmatt, Friedrich: Tunel i druge pripovijetke

Autor: Dürrenmatt, Friedrich
Šifra: 182-23-83
Izdavač: Scarabeus-naklada, Zagreb
Godina izdanja: 2010

Dimenzije: 12,50 x 20,00 cm.
Opseg: 94 stranice.
Uvez: meki, plastificiran s preklopom.
Stanje knjige: kao nova.

Biblioteka "Phantasmagoria".

S njemačkoga preveo: Dubravko Torjanac.

Preuzeto s interneta:
Kratka pripovijetka "Tunel" spada u najpoznatija autorova djela i slovi kao klasik među ekspresionističkim kratkim pričama. Njezin protagonist je dvadesetčetverogodišnji student koji jednog nedjeljnog jutra ulazi u vlak; ubrzo se počinje čuditi što vlak toliko dugo prolazi kroz zapravo kratak tunel, da bi ubrzo utvrdio daje strojovođina kabina prazna, da se lokomotiva ne zaustavlja, a da kočnica u slučaju nužde ne funkcionira.
Vlak koji srlja u ponor može se tumačiti kao život čovjekov što protječe uređenim putanjama, jureći ususret katastrofi (smrti, ništavilu ili neizvjesnosti), ukazujući pritom na čovjekov strah iza kojega se skriva.

U baladi "Minotaur" Durrenmatt variira motiv iz grčke mitologije, pripovijest o nemani, napola čovjeku napola biku, kojega ubija Tezej pomoću Arijadnine niti. Neobičnost i novina ove inačice loga poznatog mita jest u tome što je taj "slučaj" ispričan iz vizure Minotaura, bića kojemu na svijetu nema sličnoga zbog čega je osuđeno na samovanje i, konačno, na smrt zbog svoje drukčijosti, posebnosti i jedinstvenosti.

Durrenmatt tako na sebi svojstven način, naime onaj postavljanja paradoksa, zauzimanja neočekivanog gledišta, općenito problematizira pitanje pojedinca i mase, pitanje onoga drugog i, konačno, pitanje prava na život nekoga ili nečega što se razlikuje od većine.


Pogledajte sve od autora: Dürrenmatt, Friedrich
Pogledajte sve od nakladnika: Scarabeus-naklada, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Svjetska proza i drama / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.