Početna Knjige Putopisi / vodiči / monografije hrvatska Trst, Istra, Rijeka: Tramvaj na starim razglednicama

Cemović, Milovan: Trst, Istra, Rijeka: Tramvaj na starim razglednicama

Dimenzije: 24,00 x 34,00 cm.
Opseg: 160 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: kao nova.

Bogato opremljeno fotografijama, crtežima, reprodukcijama i mapama u boji u tekstu.
Tisak na kvalitetnom sjajnom papiru.

Tekst na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Puni naslov: Trst, Istra, Rijeka: Tramvaj na starim razglednicama / Trieste, L'Istria, Fiume: Il tram sulle cartoline vecchie.

Iz knjige:
Stare razglednice predstavljaju osobiti vid povijesne memorije. Dokumentirajući slikom događaje, objekte, povijesna zbivanja, omogućuju njihovu naknadnu rekonstrukciju. Jedan takav pokušaj, promatran iz kuta kolekcionara razglednica, ljubitelja starina, pisan kao popularno štivo, slikovnica bez znanstvenih pretenzija, predstavlja i ova monografija.Tema monografije je tramvaj kao sredstvo javnog gradskog prijevoza u istarskim gradovima, Rijeci i Trstu krajem 19- i početkom 20. st. Zahvaljujući starim razglednicama ponovo prolazimo gradskim itinerarima, kojima je prometovao tramvaj, pružajuću građanstvu uslugu koja je imala nezamjenjivi značaj u funkcioniranju svakidašnjeg života.
Osobito je veliki trag tramvaj ostavio u Puli, tada glavnoj ratnoj luci Austro-Ugarske Monarhije. ...
Pulskim ulicama tramvaj je prometovao tek 30 godina, do 1934. No i tih 30 godina bilo je dovoljno da zauzme istaknuto mjesto u povijesnoj memoriji grada, kao sinonim za procvat Pule u razdoblju Austro-Ugarske Monarhije, a medu nepopravljivim nostalgičarima postao je jedan od krunskih argumenata njezine „bolje prošlosti". Brojni su primjeri gradova koji su, vodeni povijesnim sentimentima i suvremenim, praktičnim, turističkim i poslovnim interesima, nakon što su jednom bili od toga odustali, odlučili na svoje ulice ponovo vratiti tračnice i tramvajski promet. Hoće li im se jednoga dana pridružiti i Pula?


Pogledajte sve od autora: Cemović, Milovan
Pogledajte sve od nakladnika: Hrvatska udruga kolekcionara predmeta kulturne baštine Rijeka, Rijeka
Pogledajte sve iz područja: Putopisi / vodiči / monografije / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.