Marinkovic, Ranko: Tri drame: Albatros, Glorija, Politeia

Autor: Marinkovic, Ranko
Šifra: 206-22-123
Izdavač: Znanje, Zagreb
Godina izdanja: 1977

Dimenzije: 12,00 x 20,00 cm.
Opseg: 273 stranice.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: vrlo dobro; s tragom korištenja.

Biblioteka itd.

O knjizi:

Kad je Ranko Marinković kao dramatičar debitirao na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta "grotesknom dramom u tri čina" Albatros 29. ožujka 1939, u književnom prostoru već je bio poznat po kazališnim kritikama, esejima i prikazima. Iste godine započinje suradnja i u Krležinu "Pečatu", a prvu knjigu objavljuje tek nakon Drugoga svjetskog rata, zbirku Proze (1948), u kojoj sabire radove pisane u predratnom razdoblju, uključivši u nju i Albalrosa. Žanrovska se različitost, međutim, pokazuje manje važnom od tematske bliskosti pripovjedaka i dramskoga teksta, naposljetku i od specifične intelektualnosti rukopisa književnika čiji opus nedvojbeno sadrži niz antologijskih dometa hrvatskoga modernizma. Nakon Albatrosa Marinković je napisao još tri drame - "mirakl" Gtorija (1955), "vodvilj" Politeia ili Inspektorove spletke (1977) i "sotiju" Pustinja (1982) - a u središtu tog nevelikog, ali trajno intrigantnog niza tekstova nalazi se antologijska Glorija, koja će od datuma praizvedbe jedina doživljavati kontinuiran niz uprizorenja, uvijek nova i zanimljiva kazališna Čitanja...


Pogledajte sve od autora: Marinkovic, Ranko
Pogledajte sve od nakladnika: Znanje, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Hrvatska proza i drama / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.