Bogišić, Rafo: Tragovima starih

Autor: Bogišić, Rafo
Šifra: 1108-12-13
Izdavač: Književni krug, Split
Godina izdanja: 1987

Dimenzije: 16,50 x 24,00 cm.
Opseg: 216 stranica.
Uvez: tvrdi, platneni s plastificiranim zaštitnim ovitkom.

S ovitka:
Knjiga Rafa Bogišića Tragovima starih sadrži radove različita karaktera: od obrade i analize pojedinog problema - fenomena do sintetskog uočavanja opsežnije i kompleksnije problematike. Tako npr. radovi o Marinu Držiću ne samo da bacaju novo osvjetljenje na Držićevu biografiju, i to u značajnim danima njegova konačnog oblikovanja i opredjeljenja, nego uz to daju i utemeljenu sliku kulturno-historijskog okvira značajnog za Držićevo djelo i život u cijelosti. U radovima koji obraduju pojedina djela (Gundulić, Gleđević, Menčetić) autor odnosnu pojavu razrađuje ne samo u potrebnom analitičkom svjetlu teme nego i u korelaciji s drugim suvremenim pojavama. Posebno su zanimljivi i instruktivni radovi u kojima se kroz prizmu nekih velikih imena historiografije (Jagić, Kombol) govori o hrvatskoj književnoj baštini. Preko viđenja odnosnih historičara književnosti u tim se radovima ukazuje na razvoj i put nekih izuzetno značajnih odnosa u samoj baštini ili u književnoj historiografiji.
Napose je u ovom sklopu tema značajna i zanimljiva studija o hrvatskoj poemi nastaloj u NOB-u. Označivši je teorijskim i kulturno-historijskim kvalitetom, Bogišić hrvatsku poemu NOB-a povezuje i s velikom poemičnom tradicijom u hrvatskoj književnosti u cijelosti. (Nikola Milićević)

Vrlo dobro očuvan primjerak!


Pogledajte sve od autora: Bogišić, Rafo
Pogledajte sve od nakladnika: Književni krug, Split
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / povijest književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.