Početna Knjige Književnost antologije Traganje za korijenima: osobna antologija

Levi, Primo: Traganje za korijenima: osobna antologija

Autor: Levi, Primo
Šifra: 393-18-3
Izdavač: Sipar, Zagreb
Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 14,50 x 20,50 cm.
Opseg: 251 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Preveo i uredio: Tvrtko Klarić.

O knjizi:

Trideset odabranih autora (Homerus, Charles Robert Darwin,  William Henry Bragg,  Joseph Henri Rosny, Giuseppe Parini, Carlo Porta, Jonathan Swift, Ludwig Gattermann, Francois Rabelais, Thomas Mann, Roger Vercel, Herman Melville, Antoine de Saint-Exupery, Marco Polo, Titus Lucretius Carus, Isaak Emmanuilovič Babel’, Alekhem Shalom, Giuseppe Gioachino Belli, Bertrand Russell, Frederic Brown, Stefano D’Arrigo, Arthur Charles Clarke, Thomas Stearns Eliot, Paul Celan, Mario Rigoni Stern, Hermann Langbein, Kip S. Thorne), izvučeni su iz trideset stoljeća pisanih poruka, književnih, i onih drugih.

Za razliku od onoga što se može učiniti na prvi pogled, «Traganje za korijenima» nije zbirka citata ili ulomaka, čak ni antologija u tradicijskom smislu, već izvanredan autoportret, sličan onome što ga slikar, slavan i već u poodmaklim godinama, odluči nacrtati kako bi sebe sama pokazao drugima, a i da se sam bolje upozna.

Neki su pisci druge polovine XX. stoljeća sastavljali auto-antologije, odabirući među stranicama vlastitoga djela one koje su im ponajdraže, one u kojima su se najviše prepoznavali. Pa ipak, osobna antologija Prima Levija nije od te vrste, budući da je pisana s drugom nakanom.

Radi se, prije svega, o knjizi za lektiru, lijepu i ugodnu štivu (antologije, kada su dobro učinjene, ugodne su knjige, osim što su i korisne); zatim, kao što je rečeno, radi se i o autoportretu (to označava pridjev 'osobna' stavljen u podnaslov), o razgolićivanju sebe, ili je tako autor osjećao u času dok ju je sastavljao. (Marco Belpoliti)
Pogledajte sve od autora: Levi, Primo
Pogledajte sve od nakladnika: Sipar, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / antologije


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno