Početna Knjige Društvene znanosti pravo Temelji hrvatskoga pravnog nazivlja

Mamić, Mile: Temelji hrvatskoga pravnog nazivlja

Autor: Mamić, Mile
Šifra: 353-21-4
Izdavač: Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb
Godina izdanja: 1992

Dimenzije: 16,50 x 22,50 cm.
Opseg: 182 stranice.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: odlično.

Biblioteka Jezikoslovlje ; knj. 1.

Iz predgovora:

Ova je knjiga nastajala mukotrpnim radom koji je trajao čitavo desetljeće. To je ustvari disertacija koja je pod vodstvom prof. Stjepana Babića dovršena godine 1990, a obranjena 10. travnja 1991. pod naslovom Hrvatsko pravno nazivlje u 2. polovici 19. stoljeća s općejezičnog i nazivoslovnog gledišta. Izdavač je želio da se pri objavljivanju skrati naslov jer je doista predugačak, pa smo se dogovorili za naslov Temelji hrvatskoga pravnog nazivlja. Budući da se doista bavim hrvatskim pravnim nazivljem u 2. polovici 19. stoljeća, i to s općejezičnog i nazivoslovnog gledišta, kako je to precizno stajalo u naslovu disertacije, moglo bi se donekle prigovoriti novom naslovu, kao da se time zanemaruje tisućljetna hrvatska pravna tradicija, o postojanju koje Vladimir Mažuranić s pravom zanosno govori: «Nije prostrano tlo, na kojem se je službeni hrvatski jezik - u pismu - od najstarijega do najnovijega vremena održao u vlasti jezika obćenito gospodujučega, službenoga. Ali premda su tudji - mrtvi i živi - jezici u mnogih krajevih naše domovine iztiskivali, sad više sad manje, materinji naš jezik, ovaj je ipak svagda sve do posljednjih decenija XVIII., a do prvih XIX. vieka služio i višim krugovima uzduž Primorja i po predjelih Posavja i Podravja kao jezik, dostojan da ozvanja za zelenim stolom...»


Pogledajte sve od autora: Mamić, Mile
Pogledajte sve od nakladnika: Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Društvene znanosti / pravo


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.