Početna Knjige Medicinske znanosti seksualnost Tantra - Duhovnost ljubavi

Tantra - Duhovnost ljubavi

Autor: Phillips, Simon E.
Šifra: 86-17-1
Izdavač: Zagrebačka naklada, Zagreb
Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 12,00 x 18,00 cm.
Opseg: 159 stranica.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: odlično.

Biblioteka Tajne u džepu.

Tantra je kult ekstaze, osobna religija, zasnovana na mističnom iskustvu radosti, a ne na utvrđenim dogmama. Za tantriste je seks bogoslužje, ono što daje energiju i život. Tantrička umjetnost, književnost i religijski obredi slave seks. Tantristi nisu asketi, oni afirmiraju život. Uče otkrivanju božanskoga kroz uzdizanje ljudskoga. Koriste sva čula, um i duh kako bi dostigli mistične vrhunce. Oni su seksualni jer vjeruju da se u seksualnom sjedinjenju čovjek najviše približava blaženstvu sjedinjenja s božanskim.

Prema ortodoksnoj tantri, uspješan se obred postiže sjedinjenjem individualnog bića s kozmičkim bićem. Kako poetski kažu, kapljica se sjedinjuje s oceanom.

Nitko ne zna kada je tantra počela. Nagovještaji o njenom ranom postojanju navedeni su u muškim i žen­skim seksualnim simbolima, arheološkim ostacima i lju­bavnim poemama još u najranijoj indijskoj literaturi. U jednoj od Upanišada napisanih oko 1000. pr. Kr, prvi čin o postojanju počinje božjom voljom za zadovolj­stvom. "Bio je sam, i nije uživao. Želio je drugoga i postao poput muškarca i žene u čvrstom zagrljaju. Taj dio sebe je podijelio na dvoje." Njegova je želja stvori­la čitav svijet da bi uživao.

Tantrički način života je dostigao vrhunac u Indiji u 11. i 12. stoljeću. Dok se Europa borila s tzv. mrač­nim srednjim vijekom, usredotočujući misli i umjetnost na život poslije smrti, Indija je slavila radosti ovog svijeta, posebno seksualne radosti.

Tolerantni i nedogmatski, tantristi su uzeli najbolje ideje iz prakse svoga vremena i na njima gradili, dovo­deći misticizam i erotsku praksu do novih vrhunaca. Velika Tantraraja tantra pokušala je uključiti indijska vjerovanja koja su postojala od prije. Uz hindu tantru postoji i budistička tantra. Svoju je simboličku mitologiju tantra uzela iz Mahajana grane budizma, kao i iz hinduizma. A dosta je toga je preuzela i iz joge, usvajajući doktrine jedinstva jedinke s vrhunskim bićem i kozmosom.

Tantrička praksa se mijenja od pojedinca do pojedinca, od zemlje do zemlje, od razdoblja do razdoblja, ali svaki učenik koristi meditaciju i rituale koji uključuju sva čula da bi razvili naviku duhovnog blaženstva. Tantra se mora živjeti da bi se u potpunosti razumjela. Ona obećava proširenje života - preobrazbu normalne ljudske svijesti i energije u transcendentalnu mudrost i vitalnost.


Pogledajte sve od autora: Phillips, Simon E.
Pogledajte sve od nakladnika: Zagrebačka naklada, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Medicinske znanosti / seksualnost


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.