Jernej, Josip et al.: Talijanski jezik

Autor: Jernej, Josip et al.
Šifra: 454-19-9
Izdavač: SNL, Zagreb
Godina izdanja: 1982

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 423 stranice.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: vrlo dobro; manji dio zadataka riješen grafitnom olovkom.

Udžbenik za niži, srednji i viši stupanj.
Dopuna talijanskim gramatikama.

Treće izdanje.

Autori: Josip Jernej, Zorica Vučetić i Ingrid Damiani.

Iz predgovora:
Svrha je ovog udžbenika da posluži kao dopuna postojećim gramatikama i vježbenicama talijanskog jezika. Njime se u prvom redu dopunjuje sveučilišni udžbenik »Konverzaciona talijanska gramatika« u izdanju Škol­ske knjige.
Prvi dio udžbenika (lekcije 1-30) namijenjen je početnom i srednjem stupnju učenja te je stoga bogat sistematskim strukturalnim vježbama. Kratki gramatički pregledi imaju da posluže kao podsjetnik gradiva koje je obrađeno opširnije u spomenutoj Konverzacionoj talijanskoj gramatici odnosno u kojoj drugoj gramatici ili vježbenici.
Drugačiju fizionomiju ima ostali dio lekcija (31-50) koje su namije­njene višem stupnju studija, i to prvenstveno studentima prvog glavnog predmeta na našim Fakultetima. Tu se uz sistematski postepeni prikaz sintakse proste i složene rečenice obrađuju u obliku štiva različita područja života i znanja (situacije iz dnevnog života, najpoznatije životinje i biljke, dopisivanje, elementi iz povijesti umjetnosti i dr.). Ta štiva, popraćena po­vremeno i terminološkim popisima, imaju da posluže širenju vokabulara i frazeologije, a tvore i osnovu za sintaktičke analize.
Knjiga je obogaćena važnim gradivom za upoznavanje Italije (prikaz povijesti, geografije, državnog uređenja).
Kod sastavljanja popisa riječi i izraza (Vocaboli e frasi) u prvih deset lekcija, imali smo u prvom redu u vidu samouke.
Lekcije 1-26 izradile su nastavnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu: lektorica Ingrid Damiani i lektorica mr Zorica Vučetić. Ostalo gradivo (lek­cije 27-50) i dodatke priredio je prof. Josip Jernej.
Apsolutnu novost predstavljaju u ovoj knjizi brojne »kontrastivne napo­mene« kojima je svrha sistematsko uklanjanje tipičnih pogrešaka naših uče­nika talijanskog jezika. Sve kontrastivne napomene obradio je prvi autor ovog priručnika.


Pogledajte sve od autora: Jernej, Josip et al.
Pogledajte sve od nakladnika: SNL, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Rječnici / priručnici za učenje jezika / talijanski


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno