Bloch, Ernst: Subjekt-Objekt

Autor: Bloch, Ernst
Šifra: 1321-18-71
Izdavač: Naprijed, Zagreb
Godina izdanja: 1975

Dimenzije: 16,00 x 21,80 cm.
Opseg: 469 stranica.
Uvez: tvrdi poluuvez  (platno/karton); s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično; s patinom vremena.

Filozofska biblioteka.

Objašnjenja uz Hegelovu filozofiju.

Preveli: Stanko Bošnjak i Milan Kangrga.

Iz predgovora:

Hegel je učitelj živog kretanja u suprotnosti prema mrtvome bitku. Njegova tema bila je vlastitost (Selbst), koja dolazi do spoznaje, subjekt, koji se dijalektički prožima s objektom, objekt, koji se dijalektički prožima sa subjektom, istinito, koje je realno. A istinito nije mirujuća ili završena činjenica, isto tako kao ni sam Hegel. Istinito kao realno jest, naprotiv, rezultat procesa; taj mora biti objašnjen i osvojen. Hegel je, osim toga, jedan od najvažnijih dosadašnjih svjedoka, kako za ono što se tiče dijalektike, tako i za ono što se tiče opsega njegovih iskaza. Daleko neka je hegelovština, ona je ionako samo svojstvo epigona, ali, kao što kaže Engels, koji daje i održava pravac: »Mi, njemački socijalisti, ponosni smo na to, što potječemo ne samo od Saint Simona, Fouriera i Owena, nego i od Kanta, Fichtea i Hegela.« Tko hoće da traga za istinom, mora u ovu filozofiju", ako čak i nije sadržavala niti sadržava u sebi istinu: živi materijalizam koji sadržava novo. Hegel je poricao budućnost, a nikakva budućnost ne će poreći Hegela.


Pogledajte sve od autora: Bloch, Ernst
Pogledajte sve od nakladnika: Naprijed, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / filozofija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.